Замъкът Поенари

02.04.2013
Замък Поенари

Замъкът Поенари (Poenari) се намира в Румъния и е известен като замъкът на Влад Цепеш (Vlad Tepes), прочут като Дракула (Dracula). Замъкът Поенари днес представлява само руини, които обаче привличат много туристи заради легендите за владетеля му, който е първообраз на много истории за вампири. Замъкът Поенари е разположен върху хълм на границата между Валахия (Wallachia) и Трансилвания (Transylvania).

Замъкът Поенари е построен през тринадесети век, но след това е бил изоставен и постепенно е бил разрушен от времето. Влад Цепеш бил очарован от красотата на замъка и от мястото, на което се е намирала величествената сграда – върху висока стръмна скала.

Замъкът Поенари

Затова той вложил усилия в реконструкцията на замъка и го превърнал в една от най-важните си крепости срещу враговете си през петнадесети век.

Поенари

След известно време замъкът отново е бил изоставен и частично е бил разрушен от голямо земетресение през 1888 година. След време част от него е била възстановена. Въпреки че се смята, че замъкът на Дракула е замъкът Бран (Bran), всъщност неговата крепост е била Поенари.

Огради в Поенари

Принцът на Валахия, който е роден през 1431 година, става владетел на Валахия за голям период от време. Той е известен с това, че е дал добър отпор на отоманските войски.

На замъка Поенари

Влад Цепеш става прочут с жестокостта си и с това, че постоянно издавал заповеди за побиване на кол на виновни и невинни. Много отомански войници са загинали по този начин, а парадоксалното е, че той е научил този метод на изтезание и бавна смърт точно от тях, тъй като е бил изпратен като заложник заедно с брат си при отоманските войски.

И докато брат му приема исляма, Влад се настървява. В замъка Поенари той издава заповед да се побият на кол едновременно две хиляди войника и, заобиколен от тази гора от колове с умиращи войници, той се наслаждава на пикник.

В гората край замъка той редовно провеждал подобни пикници, на които се наслаждавал на храната и чистия въздух, докато на сантиметри от трапезата му враговете му се гърчели в нечовешки болки. Всъщност, като защитил Валахия и Трансилвания, Влад Цепеш успял да защити и цяла Европа от отоманската инвазия.

Румънците имат голямо уважение към него, въпреки че е известен като жесток и деспотичен владетел. Красотата на замъка е завладяваща. Посетителите трябва да изкачат 1850 стъпала по стръмния хълм, така че посещението на замъка Поенари не е за всеки. Дори да сте в добра физическа форма, ще ви отнеме около час, докато стигнете върха на хълма.

Стълбите са толкова стръмни, че стъпалата се изпречват точно пред лицето на ентусиастите, решени да се качат до върха. Заради непристъпността си замъкът трудно е могъл да бъде обсаден, било е почти невъзможно да се превземе.

Замъкът Поенари е свързан с местна легенда, която привлича много туристи. Според тази легенда отоманската армия, която била водена от родния брат на Влад Цепеш, приел исляма, се готвела да обсади замъка Поенари.

По това време Дракула отсъствал, а в замъка го чакала голямата му любов Юстина (Justina). Сред приближените на лидера на армията се оказал бивш слуга на Влад Цепеш, който все още проявявал лоялност към бившия си господар.

Той изстрелял стрела в прозореца на Юстина, с бележка, с която я предупреждавал, че замъкът ще бъде обсаден. Юстина веднага взела решение и се хвърлила от стените на замъка в реката, която тече под скалистия хълм. Затова реката, която тече под стените на замъка, е известна като Раул Домней (Râul Doamnei), което означава Реката на Принцесата.

Има легенди, че в руините на замъка все още обитават духове на убитите войници и на вампири. Тайнствената гора до замъка само засилва това усещане, особено когато падне мрак. Около руините често могат да се видят светлинки, които обаче не са фенери, и не е ясно какво точно представляват.

4.3
Общо гласували: 6
5 3
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати