Замъкът Флорс

11.09.2012

Замъкът Флорс (Floors) грабва погледа с кули, които са украсени с куполи, блестящи като бита сметана, и затова се смята за един от най-красивите замъци в цяла Шотландия. Замъкът е построен като една от най-разкошните сгради за времето си.

Строителството на замъка Флорс е започнало през 1721 година, когато в Шотландия архитектурата е претърпяла промени и тази великолепна постройка в джорджиански стил е било възможно да се издигне. Самият замък е построен близо до западния край на град Келсо (Kelso), покрай него тече река Туид (Tweed).

Замъкът Флорс

Прочутият шотландски писател Уолтър Скот (Walter Scott) е нарекъл замъка Флорс каменна приказка, родена от сън в лятна нощ. Замъкът Флорс е седалище на графа на Роксбърг (Roxburghe).

Първият граф на Роксбърг наел архитекта Уилям Адам (William Adam) да направи проект на разкошната сграда, която се смята за най-голямата в Шотландия. Тя била издигната през 1726 година. През периода 1837-1847 година били направени допълнителни крила към замъка, които го дарили с още повече романтика и красота.

По това време шестият граф на Роксбърг наел един от най-прочутите архитекти от Единбург (Edinburgh) – Уилям Плейфеър (William Playfair), за да превърне джорджианската постройка в романтичен дворец. Архитектът добавил приказните куполи и малки кули към покрива на замъка, добавил и други архитектурни елементи, които изцяло погълнали джорджианската сграда.

Централната част на замъка Флорс се издига на четири етажа, а над четвъртия етаж се издигат кулите със светли куполи, които дават приказен вид на замъка. Преди да се превърне в разкошен замък, сградата представлявала постройка от шестнадесети век, издигната от Робърт Кер (Robert Ker), който бил един от фаворитите на крал Джеймс Шести (James VI) и е получил от него земята като дар. Преди това земята е принадлежала на абатството на Келсо. В замъка са правени много допълнения и реконструкции, но предимно в интериора, докато вторият граф на Роксбърг не е променил изцяло покрива на сградата.

В замъка Флорс има огромно количество изящни скъпи мебели, старинни платна, мраморни статуи и статуетки, всевъзможни аксесоари от фин порцелан. В най-ниската част на замъка се намират колекции от китайски порцелан, старинни оръжия, риболовни пособия, както и модел на замъка, направен от захарно тесто. От април до октомври се провеждат турове с екскурзовод в замъка Флорс.

Близо до замъка Флорс има дърво, до което крал Джеймс Втори (James II) е бил убит от топовен изстрел, докато е обсаждал замъка Роксбърг, който се намира наблизо и може да се види от замъка Флорс. Навремето замъкът Роксбърг е бил прочут като една от най-добре защитените крепости на бившата граница с Англия. Това, с което замъкът Флорс е известен, е че кучетата са добре дошли в парка около замъка.

Туристите могат да посетят всички помещения на замъка Флорс, с изключение на личните спални помещения на графа на Роксбърг, в които той живее със семейството си. Всички останали стаи и зали на замъка, включително трапезарията, всекидневната, най-малките килерчета и сервизни помещения, както и прочутата стая за шиене в една от кулите, са отворени за туристите по желание на самия граф на Роксбърг.

В замъка има много красиви брюкселски гоблени, има и картини на Гейнсборо (Gainsborough) и много други ценни произведения на изкуството, събирани от поколенията аристократи, живели в замъка Флорс.

Около замъка има гора, в която туристите могат да се насладят на гледката на диви животни, красиви цветя и плодови дръвчета. Плодовете се използват от обитателите на замъка, има и зеленчукови градини за нуждите на замъка Флорс.

4.5
Общо гласували: 2
5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати