Замъкът Дун

Нина 2Нина 2
Новак
748
Замъкът Дун в Шотландия

Замъкът Дун (Doune) се намира в областта Стърлинг (Stirling) в Шотландия и е известен като един от най-изящните средновековни замъци. Замъкът Дун е бил построен за владетеля на Олбъни (Albany) през четиринадесети век.

Най-впечатляващото в замъка Дун е високата сто стъпки част от замъка, където се е намирала великолепната Господарска зала с нейната красива галерия за музиканти, откъдето е звучала прекрасна музика. В Господарската зала се е намирала също така страхотна двойна камина, както и екран пред нея, направен от изящно резбован дъб. Замъкът е толкова красив, че в него са се снимали известни филми като например „Монти Пайтън (Monty Python) и "Светия Граал". Посетителите на замъка могат да видят част ит филмите и да научат много легенди от Средновековието.

Замъкът Дун в Шотландия

Замъкът Дун е бил изграден по заповед на Робърт Стюарт (Robert Stewart), който е бил първият граф на Олбъни, а също така херцог на Ментейт (Menteith) и Файф (Fife). Робърт Стюарт е бил по-малкият брат на слабия крал Робърт Трети (Robert III), и на практика той е бил владетелят на кралството от 1388 до 1420 година. През 1382 година е бил дарен с титлата лорд и е отговарял за кралската хазна.

Робърт Стюарт е известен като кралят на Шотландия, който е бил без корона, и неговата крепост – замъкът Дун, на практика е бил действащият кралски замък.

Едва след смъртта на Робърт Стюарт неговата крепост е придобила статуса, за който той винаги е мечтал – да бъде кралска резиденция. След смъртта на Робърт Стюарт замът е преминал във владение на сина му, но през 1425 година той е бил екзекутиран по заповед на краля, а замъкът Дун се е превърнал в кралска резиденция.

Тя никога не придобила величествения статут на големите кралски замъци на Стърлинг, но въпреки това е била използвана като великолепна кралска резиденция за лятото, където се събирали всички представители на аристокрацията. В замъка Дун кралското семейство се наслаждавало на летните дни, а аристократите отивали редовно на лов в гъстите гори край замъка. Но дните на замъка Дун като кралска резиденция приключили, когато Джеймс Шести (James VI) заминал за Лондон през 1603 година, за да се превърне в Джеймс Първи (James I), крал на Англия.

Замъкът Дун представлява любопитна сграда от историческа и архитектурна гледна точка. За разлика от други замъци, които са били преустроявани и допълвани през вековете, замъкът Дун е направен през четиринадесети век и никога не е допълван с нови архитектурни елементи и допълнителни крила, външният му вид никога не е променян.

Това дава на посетителите възможността да оценят първоначалния вид на крепостта, така както е била замислена от некоронования крал на Шотландия – Робърт Стюарт. Замъкът е изграден по времето, когато владетелите са искали да покажат на всички мощта и богатството си, а това се е постигало лесно чрез величествените крепости, които са се строяли по тяхна заповед и според техните виждания.

Но никога няма да стане ясно какво точно е било виждането на Робърт Стюарт относно южната част на замъка, макар че оцелелите през вековете прозорци говорят за наистина грандиозни архитектурни планове. Основната връзка е била между северната и западната част. Това е било характерното за средните векове архитектурно планиране, което може да се види и в много други средновековни шотландски замъци.

Дворът на замъка, както и подземията са достъпни за хора с инвалидни колички. Замъкът Дун е един от най-завършените замъци от Средновековието, които могат да се намерят в Шотландия.

Крепостта представлява лабиринт от много стаи, които са свързани помежду си със спираловидни стълбища и тесни вратички. Децата обожават да влизат в замъка Дун, защото той е като създаден за игра на криеница.

През 1745 година в замъка е бил създаден затвор, който е бил известен със своите мрачни килии и е всявал ужас в населението. В края на осемнадесети век замъкът е започнал да се разрушава и дори покривът му е рухнал. През 1833 година са започнали реставрациите на сградата, които са продължили и след средата на двадесети век.

Замъкът Дун е отворен през цялата година за посещения от туристи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.7
50
42
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати