Pochivka.com»Статии и Новини»Замъци»Замъкът Брюникел

Замъкът Брюникел

Нина 2Нина 2
Новак
748
Замъкът Брюникел

Замъкът Брюникел (Bruniquel) се намира във френската комуна Брюникел. Преди да се издигне крепостта, тук е имало замък от шести век. Според легенди на това място се е издигал замък, построен за кралицата на меровингите (Merovingian) - Брунехот (Brunehaut), дъщеря на краля на вестготите (visigoths). Смята се, че той носи нейното име. Върху основите на древната крепост на кралицата на меровингите бил построен замъкът Брюникел през дванадесети век.

Много често местните наричат Брюникел „замъците”, тъй като два века след построяването на сградата имотът, където била крепостта, Брюникел вече се разделил на два замъка – старият и новият замък, както са били известни по онова време. Това се получило заради семейни караници.

В резултат на уредени бракове и други имотни съглашения Брюникел станал собственост на виконт Антоан (Viscount Antoine), който през 1461 година продал една трета от семейното наследство, включително и западната част на замъка, на своя братовчед, виконт Мафре (Viscount Maffre). През 1484 година източната част на замъка Брюникел, която по онова време се е ремонтирала, също е станала собственост на виконт Мафре.

През периода от 1485 до 1510 година виконт Мафре построил новия замък Брюникел само на няколко метра от стария, ремонтирал външната крепостна стена, направил нов вход на стария замък и издигнал дебела разделителна стена между старата и новата сграда.

Въпреки че войните на катарите (Cathar) отминали замъка Брюникел, собствениците на двете сгради били в постоянен конфликт. Отношенията между виконта-протестант, който бил собственик на новия замък, и виконта-католик от стария замък ескалирали до постоянни дрязги и довели до частичното изгаряне и разрушаване на старата сграда. Не е ясно точно как е станало унищожаването й, но най-вероятно не е било случайност.

През 1780 година виконтът на Брюникел Луи Ригал д’Уврие (Louis Rigal d'Ouvrier) успял да купи и останалата част от собствеността, която не била продадена от наследниците на виконт Антоан. Стените, които разделяли двата замъка, били разрушени изцяло един век по-късно. Двата замъка на Брюникел днес привличат много туристи. Тези старинни постройки, които са били непристъпни за нападения, са издигнати на сто метра над река Авейрон (Aveyron).

И двата замъка били в абсолютна разруха, докато петстотин от жителите на Брюникел не събрали достатъчно средства, за да закупят земята, върху която се издигат замъците, и не започнали реставрацията на постройките през 1987 година. Те направили този благороден жест, тласкани от любов към родното си място, както е посочено в брошурите, които описват историята на замъка.

Днес в Брюникел може да се види невероятна колекция от артефакти. В музея на новия замък има интересни предмети, открити в близките пещери. Една от тях е пещерата Брюникел. Интересен факт е, че през деветдесетте години на миналия век рисунките на пещерните хора са били изтрити от стените на пещерите от специалисти по изчистване на графити. Пещерата Брюникел, която е била обитавана преди десетки хиляди години, днес е затворена за посещения.

В замъка Брюникел туристите лесно могат да проникнат през средновековните проходи в дебелите стени. Тъй като замъкът е издигнат високо над селото Брюникел, гледката отгоре не е за хора, на които лесно може да им се завие свят. Самият замък се издига върху стръмен откос, който се изравнява с едната му стена. Точно това го е правило непристъпен за нападения от врагове.

В замъка Брюникел има галерия, рицарска зала, запазена е и кулата на Брунехот, която е издигната в чест на кралицата – основателка на замъка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.5
50
42
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати