Черна църква в Брашов

16.11.2012
Черната църква в Брашов

Черната църква в Брашов (Brasov) е призната за най-голямата атракция на румънския град. Това е най-голямата църква от готически тип, която се намира между Виена (Vienna) и Истанбул (Istanbul). Черната църква се извисява над стария град. Черната църква първоначално е била посветена на Дева Мария (Virgin Mary) и е функционирала като римско-католическа църква за повече от век и половина. След това тя се превърнала в лютеранска църква. Днес в Черната църква в Брашов се отслужват служби за неголяма германска общност.

Черната църква има интересна история. Тя е построена в периода между 1385 и 1477 година на място, където по-рано се е издигала древна църква. Тя била изцяло разрушена по време на монголското (Mongol) нашествие в средата на тринадесети век.

Туристите винаги посещават Черната църква, която е призната за една от най-големите готически сгради в цяла Югоизточна Европа. Дължината на Черната църква е 89 метра, широчината й е 38 метра, а височината без камбанарията е 65 метра.

Църквата е получила наименованието си Черна, след като изгоряла при голям пожар. Възстановителните работи по църквата продължили повече от век. Върху дъбовата врата от южната страна на църквата с римски цифри с готически шрифт е изписана годината 1477 година - MCCCCLXXVII. Дъбовата врата била единственият дървен елемент, който оцелял по време на големия пожар.

През 1590 година, според древна легенда, камбаната на Черната църква, започнала да бие съвсем сама. След това започнало силно земетресение, което нанесло много разрушения.

Брашов и Черната църква

В Черната църква са се водели богослужения на немски език, който е бил актуален през шестнадесети век заради многото германци, които живеели в района. Черната църква е известна със своя уникален орган, който има около 4000 тръби. Органът може да се чуе всеки вторник в шест часа или по време на някой от концертите, които се провеждат в Брашов през летните месеци.

Стените на църквата почернели през 1689 година след нашествието на Хабсбургите (Hapsburg), при което голяма част от града била опожарена и опустошена.

Първоначалният готически интериор пострадал много и по време на реставрационните работи се превърнал в бароков. Статуите, които туристите виждат днес, са от по-ново време, тъй като предишните не са издържали на разрушенията на времето. Най-старата статуя в църквата е тази, която изобразява Свети Петър (Saint Peter). Тя се намира в южната част на сградата. От двете кули, които трябвало да бъдат изградени след пожара, била построена само една.

В църквата има шест портала, които представят различни архитектурни стилове от готиката до Ренесанса. Единият от порталите, който се намира в източната част на храма, е направен по заповед на трансилванския (Transylvanian) владетел Матей Корвин (Matei Corvin) през 1436 година. В югоизточната част на храма има фреска от петнадесети век, която изобразява Дева Мария с Исус, заобиколени от ангели.

В Черната църква се съхранява най-голямата колекция на източни килими от периода петнадесети – седемнадесети век, която съществува в Европа.

4.4
Общо гласували: 5
5 2
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати