Река Арно

Нина 2Нина 2
Новак
748
Река Арно, Флоренция

Река Арно се намира в тосканския (Tuscany) регион. Реката е смятана с право за най-важната река в центъра на Италия след река Тибър (Tiber).

Река Арно е дълга над 240 километра. Тя започва при планинския масив Фалтерона Falterona, който се издига на 1648 метра височина. Самата река започва от място, което се намира на 1352 метра височина и тече в района на Казентино (Casentino), където напоява плодородната долина. След това реката преминава през равнината Арецо (Arezzo).

Река Арно се насочва след това към известни италиански градове като Флоренция (Florence) и Пиза (Pisa). В близост до Флоренция река Арно протича покрай гористи хълмове и покрай долини. След Флоренция реката тече покрай ниски планини, покрити с кедрови гори. Покрай Пиза реката оформя с течението си красива дъга.

През средните векове устието на река Арно се е намирало на три километра преди града, днес устието на реката, както и Тиренското (Tyrrhenian) море, в което се влива реката, се намират на десетина километра от града. Река Арно става плавателна само след Флоренция, и при това е подходяща само за малки плавателни съдове.

Италианските поети наричат реката „Златният Арно”, макар че в голяма част водите са млечно-кафяви на цвят, а бреговете му, макар и доста красиви, далеч не представляват толкова величествена картина, колкото е описана в стихотворения и поеми. Но като цяло реката и бреговете й представляват наистина красива гледка.

През есента и пролетта реката става доста пълноводна, тъй като тогава има много дъждове. Река Арно е причинила големи щети на Флоренция през 1966 година, която ще се запомни като годината на голямото наводнение. В резултат на наводнението загинали над тридесет души, а много картини и книги от Националната библиотека, която се намира в града, били унищожени частично или напълно.

Река Арно, Пиза

След пресмятане на щетите се оказало, че са унищожени десетки хиляди произведения на изкуството, сред тях били и много ценни ръкописи и платна, с които се славел градът. След наводнението няколко хиляди магазина трябвало да се изградят наново.

Центърът на града се намирал известно време под водата, тъй като тя била с височина три метра. Над пет хиляди семейства останали без покрив след наводнението и отнело доста време, докато инфраструктурата на града се възстановила.

Водите от реката спомагат за доброто развитие на земеделието. Долината на река Арно е една от най-благоденстващите долини в цяла Италия. В тази долина растат маслинови и смокинови дръвчета между кипариси и кедрове. Безбройни лозя покриват бреговете нарека Арно. Долината на река Арно навремето е представлявала сладко езеро с дължина петдесет километра.

Днес една част от долината е заета от три водни басейна, с пясъчни маси, които се надигат над речното русло. Под пясъчните маси има слой от синкава глина, която на места е смесена с останки от водни животни и находища от въглища.

В тази част на долината има голямо количество вкаменели останки от тропически четириноги, някои от които бозайници. Намирани са останки на мастодонти, слонове и дори на носорози.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
52
42
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати