Копитото

18.12.2012

Местността Копитото (Kopitoto), известна и като връх Копитото, се намира в планината Витоша (Vitosha), която е разположена точно над град София (Sofia). На Копитото, което се издига на над 1340 метра височина, се намира телевизионната кула, която е висока над сто и осемдесет метра.

От Копитото

В близост до телевизионната кула на Копитото има много места, където човек може да хапне и да почине. Освен места за пикник в района има доста хижи и приятни места за почивка. Желаещите да отседнат в живописната местност могат да го направят в луксозен хотел, който се намира в близост до телевизионната кула.

От местността Копитото се открива великолепна панорамна гледка към столицата София. До Копитото се стига пеша, ако се върви от подножието на планината Витоша, но може да се стигне и с автомобил. Зависи каква е целта – туристите нямат нищо против двучасовия преход и много столичани през свободните си дни се изкачват до Копитото. Преходът е лесен, тъй като пътеките са маркирани.

До местността Копитото може да се стигне също така и с помощта на лифт, но той не винаги е в изправност и понякога не функционира. До Копитото може да се стигне също така и с автобус, чиято спирка се намира не много далече, но все пак се изисква известно време за преход.

Софиянци обичат да посещават Копитото както през лятото, когато се открива великолепна възможност за пикници на открито и за събиране на слънчев тен, така и през зимата. Тогава туристите се наслаждават на мразовития въздух и зимното слънце, което също може да ги дари с великолепен тен.

Копитото е емблематичен връх за жителите на София, които често идват тук, за да празнуват, много абитуриентски балове се организират в хотела на Копитото. Възможността да подишат чист въздух кара много от жителите на големия град да повървят пеша, за да стигнат до върха или поне до неговото подножие.

От връх Копитото може да се стигне до хижа „Планинец” (Planinetz), както и до хижа „Момина скала” (Momina skala). Хижите предлагат комфорт за туристите, а спалните помещения са с по две и дори с по шест легла, така че са подходящи за големи компании. Оттук с ходене може да се стигне и до друга популярна местност в планината Витоша – Златните мостове (Zlatnite mostove).

Любителите на колоезденето редовно организират големи разходки до Витоша, и по-точно до местността Копитото, като някои от велопреходите дори са нощни. Така колоездачите могат да се насладят на великолепната гледка на нощна София от върха на планината. От центъра на града до Копитото разстоянието е около двадесет километра, което не е много за тренираните любители на велосипедните преходи.

При организирани велоразходки колоната винаги се води от опитен водач, като по-неопитните и бавни велосипедисти са в началото на колоната, за да се съобразят с тях останалите участници в разходката. Задължително е при нощни преходи да се носи каска и светлоотразителна жилетка. Много от колоездачите се изкачват през нощта до Копитото, само за да имат възможността да снимат уникалната панорамна гледка.

3.3
Общо гласували: 4
5 0
4 1
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати