Pochivka.com»Статии и Новини»Паркове»Национален парк Кинабалу

Национален парк Кинабалу

Нина 2Нина 2
Новак
748
Национален парк Кинабалу

Национален парк Кинабалу (Kinabalu) се намира в подножието на едноименната планина на остров Борнео (Borneo). Националният парк Кинабалу се намира в Малайзия (Malaysia). Паркът е бил отворен за туристи през 1964 година.

Той се простира на площ от 754 квадратни километра. Планините, покрити с гъсти гори и буйни тропически джунгли, долините със зелени поляни и разкошни екзотични цветя представляват изумително красива гледка, на места пресичана от прохладни водопади.

В национален парк Кинабалу растат множество ендемични растения. Тук има голямо разнообразие от орхидеи – над хиляда вида от тези нежни уханни цветя растат на територията на парка. В парка има различни насекомоядни растения, някои от които паразитират върху лиани.

Маймуни в Кинабалу

Такова растение е рафлезията (Rafflesia), която е призната за най-голямото цвете в света. Тя яде насекоми и цветът й е около метър в диаметър. Тя привлича насекомите с миризма на развалено месо. Рафлезията цъфти изключително рядко и това привлича специалисти по ботаника от цял свят в национален парк Кинабалу.

Едно от интересните растения в парка е Непентес раджа (Nepenthes raja), което побира до три литра вода в затворения си цвят. Растенията, които са особено ценни, са събрани най-вече в частта на парка, която оформя ботаническата градина. Тя съществува в парка от 1981 година.

В национален парк Кинабалу могат да се срещнат елен, орангутан, малайска мечка и някои видове маймуни. Някои от животните и растенията, които се срещат тук, не могат да бъдат видени на никое друго място на планетата. В национален парк Кинабалу обитават над сто вида различни бозайници, освен това има много птици и рептилии.

Връх Кинабалу

В парка живее рядката Слънчева мечка, има много цивети, катерици, брадати прасета и различни други интересни видове. В парка има над петстотин вида птици, чиито песни превръщат разходката на туристите в истинска атракция. В парка живеят над петдесет вида жаби и над двеста вида пеперуди, някои от които са доста едри.

Връх Кинабалу, който се издига на над 4000 метра височина, е много интересен, тъй като израства всяка година с около пет милиметра. Според местните жители на този връх се намират духовете на предците им и спокойствието им никога не трябва да бъде нарушавано с много шумотевица в района. Въпреки това обаче спокойствието на духовете им постоянно е нарушавано, защото много туристи се качват на върха, до който може да се стигне и без специално оборудване.

В национален парк Кинабалу туристите могат да се поглезят в лековитите води на горещите извори, както и да се разходят по висящи мостове на височина над четиридесет метра над земята. Националният парк Кинабалу е обект на Световно наследство, обявен за такъв от ЮНЕСКО (UNESCO) през 2000 година.

Местните поддържат природата чиста, затова национален парк Кинабалу винаги е в непокътнато състояние. В парка се влиза срещу такса, а средствата се пренасочват за поддържане на първоначалния вид на девствения парк.

В района на националния парк Кинабалу има различни видове пещери, които привличат туристите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
52
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати