Барбадос

30.11.2012
Барбадос

Барбадос (Barbados) се намира в Северно-Атлантическия (North Atlantic) океан, разположена е на малките Антили (Lesser Antilles), известни още и като Кариби (Caribbees). Барбадос е островна страна, която е доста малка - дълга е 34 километра и се простира на площ от 431 квадратни километра.

Населението на Барбадос е над 285 000 души. Барбадос е най-източният остров от малките Антили и е със статут на независима държава. Държавата Барбадос, която носи името на острова, е голям търговски и икономически център.

Столицата на Барбадос е Бриджтаун (Bridgetown). По-голямата част от населението на Барбадос е цветнокожа, европейците са около четири процента от населението.

Климатът на Барбадос се смята за един от най-добрите в тази част на океана. Благодарение на меките тропически пасати температурата на мъздуха и водата не се променя през сезоните и поддържа от 26 до 28 градуса.

плаж в Барбадос

От юни до ноември в Барбадос е сезонът на дъждовете, като се възможни и евентуални урагани. Морето край Барбадос е признато за едно от най-чистите в целия свят. Островът е с коралов произход, а е известно, че коралите са мощен филтър за водата. Заради кораловия произход на острова плажовете на Барбадос са с розов пясък.

Барбадос е една от най-динамично развиващи се държави в света. Основата на икономиката на страната е туризмът, тъй като островната държава привлича огромно количество туристи от цял свят. Всяка година Барбадос се посещава от над половин милион туристи. Чистите води и плажове, красотата и екзотиката, както и мекият климат привличат много почитатели на екзотичната почивка.

Бриджтаун, барбадос

Остров Барбадос е плосък, с малки хълмове в централната му част. Най-високата му точка се издига на 336 метра – това е маунт Хилаби (Hillabi). Плажове има само покрай южното и западното крайбрежие. Останалата част от крайбрежието е недостъпна за плажуване заради кораловите рифове.

Растителността на Барбадос не е много богата. Кокосовите палми са най-разпространеното растение на острова. Тук няма да видите обширни горски масиви, но затова пък има много птици – на острова живеят над сто вида пернати създания. Кораловите рифове са дом за голямо количество риби. Тук живее известната летяща риба, която може да лети над водата заради силно развитите си плавници, приличащи на криле.

Остров Барбадос е бил открит през шестнадесети век, а от седемнадесети на него заживяли британците. Те превърнали острова в непристъпна крепост, като разположили двадесет и шест форта по крайбрежието.

На острова могат да се видят много сгради от колониалния период. За този период напомнят и няколко църкви от седемнадесети век, както и неоготическа катедрала от седемнадесети век. На острова може да се види музеят Арлингтън Хауз (Arlington House). Това е къща на търговец, която е превърната в музей. Тук могат да се видят интересни предмети от различните периоди на развитие на Барбадос.

На острова се намира и музеят на захарта на сър Фран Хътсън (Frank Hutson). Хътсън събрал много интересни предмети и исторически документи за историята на производството на захар, за да ги обедини в музейна експозиция.

4.5
Общо гласували: 4
5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати