Канарски острови

21.02.2013
Канарски острови, Тенерифе

Канарски острови се намират в Атлантическия океан, в архипелаг, предлагащ не само красиви брегове, но и чудесни природни пейзажи. Макар да се намират на 100 км. от брега на Африка, от 1405 г. са испанско владение и са една от автономните области на Испания.

Канарските острови се състоят от остров Ел Хиеро, Ла Палма, Ла Гомера, Тенерифа, Гран Канария, Фуертевентура и Ланцароте.

Остров Ел Хиеро

Плаж на Канарските острови

Този остров е най-западният остров на архипелага и поради стръмните си крайбрежия, той е пощаден от масовия туризъм. Във вътрешната част на острова растат хвойнови дървета и канарски борове, както и множество видове, характерни за дъждовните гори. Тук има следи от вулкани, от минавалата някога лава и невероятни гори с дървета, които благодарение на вятъра, са сменили формата си. Човек може да се запита дали това място наистина е автентично.

Ел Хиеро гледа и към бъдещето. Тук е изградено модерно устройство, което използва силата на водата и вятъра и по този начин служи за преработване и използване на биоенергия. Така Ел Хиеро в бъдеще ще е независим от други енергийни източници.

Ла Палма

Ла Палма е най-богатият на растения канарски остров и има най-голям запас от сладка вода. Островът се е образувал от подводни вулканични изригвания и тук се намира най-големият кратер в света - Калдера дел Табуриенте, с диаметър 9 км. и дълбочина до 1800 м. Кратерът е и своеобразен център на острова.

Ла Гомера

Канарски острови

Това е малък остров, чиято растителност е непокътната. В областта Боско дел Седро се намират стогодишни дафинови дървета и малка кедрова горичка, които попадат под закрилата на ЮНЕСКО. Има и безброй други растителни видове, които в другите части на света са отдавна изчезнали, но тук човек спокойно може да ги наблюдава и да им се възхищава.

Тенерифе

Тенерифе е най-големият канарски остров, а намиращият се на него вулкан-Пико ел Тейде (3730м.) се смята за най-високата планина в Испания. Името на острова означава "снежна планина". Най-голямата атракция за туристите тук е националния парк Тейде, който се намира по средата на острова. Интересни са климатичните вариации тук, които се дължат на вулканът, който играе ролята на граница между две отделни зони. Така северната част се характеризира с изобилна растителност поради нахлуващата влага, а южната част на острова е слънчева и суха.

Гран Канария

Според много изследователи Гран Канария е достоен да се нарича "малкия континент" поради огромното разнообразие на природните му форми. Някогашен вулкан, островът е широк 55 км. и дълъг 47 км. Североизточната му част е най-населена, но една от може би най-големите атракции тук се намира южно, при Маспаломас. Това е природна област, изградена от дълъг множество километри дюнен пейзаж, която е защитена.

Фуертевентура

Лозя на Канарските острови

Фуертевентура е вторият по големина и най-рядко населеният остров. Той се намира на 100 км. от Мароко. За съжаление навремето тук заселниците са положили големи усилия за обезлесяването на острова, използвайки природните блага за корабостроене. Островът е пустинен и като повечето острови дължи появата си на вулкани, които отдавна не са активни.

Ланцароте

Ланцароте има аналогични проблеми с обезлесяването като Фуертевентура. Тук има безброй обезсоляващи съоръжения, преработващи морската вода в питейна и от които островът е изцяло зависим. Богатството на острова се дължи на специалния му вулканичен пейзаж, който се получава след опустошително изригване през 1730 г.

Избирайки кой остров искате да посетите, трябва да знаете, че за почивка на плажа са по-подходящи източните острови като Гран Канария, Фуертевентура и Ланзароте, тъй като пясъчните ивици тук са съставени от фин златист пясък, докато на западните острови Ел Хиеро, Ла Гомера, Ла Палма и Тенерифе, плажните ивици са с вулканичен груб пясък и на места са каменисти.

4.5
Общо гласували: 2
5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати