Бурса

22.02.2013
Бурса

Бурса (по-рано известна като Бруса) е голям град в северозападната част Турция, нареждайки се на четвърто място по големина в страната след Истанбул, Анкара и Измир.

Бурса е разположен в подножието на планина Улудаг - район, обявен за национален парк. Намира се в непосредствена близост до Мраморно море и е известен с минералните си извори и с това, че е бил важен център за копринената индустрия.

Градът е основан през 6 в. пр. хр.. от битинския крал Прусиас и дълго време е носил неговото име - Пруса ад Олимпос. През 74 г. пр. н. е. градът е завладян от римляните, а по-късно от византийците. През 1326 г., преминавайки в ръцете на османците, той се превръща в първа столица на Османската империя и приема името Бурса.

Днес Бурса е град с население от 2, 6 милиона души и е наричан "градът на изселниците". През последните десетилетия тук са дошли изселници от Анадола и Балканите. Счита се, че в този град се намира най-голямата колония на етнически турци от България.

Голямата джамия, Гърция

В момента Бурса е сред най-развитите турски градове. Благодарение на силно развитата си индустрия тук имат заводи световноизвестни марки като Мерцедес, Пежо, Фиат и Рено. Текстилната промишленост е силно развита.

Градът е модернизиран, но носи в себе си и много белези на дългата си история. Не е изненадващо, че в Бурса едни от най-често срещаните сгради са джамии.

Бурса гордо носи името на "града на вси светии", тъй като тук са погребани едни от най-известните светци и духовни учители на Османската империя. Местните вярват, че това е помогнало на града при най-тежките земетресения. Намиращият се само на половин час път от Бурса град Ялова е бил изравнен със земята, а Бурса се разминала само с няколко напукани стени.

Крепостни стени, Бурса

Забележителности в Бурса:

- Комплексът на Мурад Втори, състоящ се от джамия, имарет, медресе, хамам, училише по Коран и 12 мавзолея

- Улу джамия или Голямата джамия, състояща се от голяма централна зала, която е покрита от 20 купола. Построена е през ранният византийски период и се смята за "Великата джамия" на Бурса. Намира се в центъра на града. Джамията е опожарявана три пъти - през 1402 г, през 1493 г. и 1889 г. и е била жертва на две земетресения - през 1855 г. и през 1859 г.

- Зелената джамия, която е построена през 15 в., но е възстановявана след земетресението през 1855 г. Намира се в комплекса на Мехмед Първи и е едно от най-важните произведения на Хаджъ Иваз Паша. Това е най-красивата и стара джамия в града. Построена е от мрамор и керамика.

- Коза Хан, който е построен от Байезид Втори през 1490 г, е хан, който е служел за извършване на търговски дейности. Днес тук се предлагат копринени шалове, кърпи, спално бельо и дрехи.

Други забележителности са Музеят на Ататюрк, Театърът на сенките, Паркът на културата, Археологическият музей, османският музей и мн. др.

Бурса е известен и като богат шопинг център. В него има огромни търговски комплекси и десетки луксозни маркови магазини, намиращи се на улиците "Алтъпармак" и "Чекигре".

Градът е популярен и с това, че оттук произлизат някои от най-популярните турски храни, като ореховката и искендер кебап.

3.7
Общо гласували: 6
5 1
4 2
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати