Остров Самос

13.12.2012
Остров Самос

Остров Самос е най-източният гръцки остров в Егейско море. Разположен е непосредствено до малайзийското крайбрежие на Турция (на 1500 м от турския бряг).

Остров Самос притежава свой собствен, уникален чар и предлага на посетителите си неописуемо красива природа и богато културно-историческо наследство.

В древността остров Самос е играл първостепенна роля сред другите градове-държави в Гърция, тъй като има изключително удобно местоположение. От тук минават най-важните морски търговски пътища, свързващи Гърция с Изтока.

Според гръцката митология тук е родена богинята Хера.

Островът е известен и като родно място на философа Епикур, на математика Аристарх и на философа-математик Питагор, поради което ЮНЕСКО обявява Самос за паметник на световното културно наследство.

Столицата на острова е гр. Вати (известен и като Самос), отличаващ се с красивите си сгради в неокласически стил, построени в края на 19 в. и началото на 20 в.

Питагорион, о-ов Самос

Наричат остров Самос "Вечно зеленият", тъй като е обрасъл с гъста средиземноморска растителност.

Климатът е средизменоморски - мека и дъждовна зима и сухо и горещо лято. Най-добрият сезон за почивка на острова е късната пролет или ранната есен.

Забележителности на остров Самос

- Акведуктът, известен като "Траншеята на Евпалинос", който е шедьовър на инженерната мисъл за онова време. Предствалява подземен тунел, който е използван за водоснабдяване. Прокопан е в скала и има два входа. Акведуктът е направен по заповед на Поликрат, а е изобретен от гръцкия майстор Евпалинос от Мегера.

- Светата обител "Панагия Врондиани"

Кокари, остров Самос

- Археологическият музей, разполагащ с богата колекция от експонати от различни исторически периоди

Сувенирът на остров Самос е прочутата "купа на справедливостта", изобретена от Питагор. По времето, когато са се строили укрепените стени на града, питейната вода била изключително ценна. Управляващият тогава Поликрат възложил на Питагор задачата да измисли съоръжение, чрез което работещите над укреплението роби да могат да разпределят водата справедливо помежду си.

На принципа на скачените съдове, Питагор измислил съд, който прелива веднага щом водата надвиши определеното от него ниво. На робите се позволявало да пият водата, достигнала до това ниво.

Остров Самос е изключително плодороден. Местните хора отглеждат най-вече тютюн и произвеждат мед и зехтин.

Островът е известен със своето мускатово вино, бадеми и сушени сливи. Тук се произвежда виното, използвано за Светото причастие на Римокатолическата църква, а самоските марки вина "Самена", "Дориса", "Селана" и "Самос нектар" са с утвърден престиж на интрернационалните изложения и пазари.

Узото с марка "Йокаринис" също произхожда от остров Самос.

По-известните хотели на остров Самос са"Doryssa Sea Side Resort", "Hydrele Beach", "Samos", "Virginia" и "Labito", като цените в тях започват от от 22 евро за дву- и тризвездните и от 69 евро за четиризвездните.

4
Общо гласували: 6
5 2
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати