Бухенвалд

Бухенвалд, мемориал

Бухенвалд (Buchenwald), чието първоначално име е Етерсберг, е немски концентрационен лагер, намиращ се около Ваймар, Германия.

Концентрационният лагер е прекръстен на Бухенвалд ("Букова гора"), тъй като местните жители, смятали, че името Етерсберг е на Гьоте, който написал тук "Нощна песен на странника".

Създаден от нацистите през 1937 г., лагерът е един от най-страховитите концлагери, зад чиито стени са преминали около 240 000 души и са погребани над 55 000 от тях.

Бухенвалд е построен на върха на планина Етерсберг, намираща се близо до Ваймар, Тюрингия. Тук след юли 1937 г. са затваряни противници на нацисткия режим, евреи, цигани, немски комунисти, криминални престъпници, представители на религиозни секти, хомосексуалисти и всякакви хора, обявени от Хитлер за "асоциални елементи".

Тук са намерили смъртта си и немалко жени, и деца. Хората са изпращани да работят във военните заводи във Ваймар и Фриц-Заукел. Голяма част от затворниците са подложени на медицински опити в полза на берлинския институт "Роберт Кох" и на фирмата "Беринг" от Марбург. Били подлагани на студ и глад, измъчвани до смърт и убивани.

На главния вход на Бухенвалд, на малка врата от ковано желязо, стоял надпис "Работата те прави свободен", а друг надпис гласял "Всекиму своето".

Бухенвалд

В концлагер Бухенвалд царял невероятен ред, характерен за нацистка Германия. Убитите са слагани в дълбоки цинкови вани, за да не изцапат с кръвта си пътеките в лагера. Ако показвали някакви признаци на живот, те били доубивани с дървен чук. На определено място се събирали техните коси и дрехи, а след изгарянето им в пещта, пепелта, останала от тях, се извозвала извън лагера и се посипвала из околните ливади.

В Бухенвалд е имало 52 бараки, но затворените били толкова много на брой, че дори и през зимата били настанявани в палатки, а от студа почти никой не оцелявал.

През 1940 г. броят на случаите на смърт става толкова голям, че се открива крематориум. Затворниците са ликвидирани чрез инжектиране на фенол в сърцето, чрез разстрел или са затваряни в газови камери в близко намиращият се град Бернбург.

На 11 април 1945 г. затворените в Бухенвалд разбират за наближаващите освободителни американски войски, успяват да обезоръжат охраната и да завземат ръководството на лагера. При пристигането на американците, концлагерът, благодарение на дълго подготвяното от съветските военнопленници въстание, е освободен. От него излизат близо 21 000 души, като 904 от тях са деца. Германци почти нямало.

Днес тази дата е обявена от Организацията на Обединените нации за Международен ден на пострадалите от фашизма и войната. 13 години по-късно е открит мемориален комплекс в чест на загиналите в концлагера затворници.

Бухенвалд е превърнат в музей, чиято цел е не да забавлява туристите и гостите на град Ваймар, а да ги накара да запомнят миналото и то никога да не се забравя. Известният с надписа си на входа "Jedem das Seine"(означаващ "Всекиму своето") музей, предлага на посетителите голям брой снимки и видеоматериали. Тук хората могат да се докоснат до отминали събития и да отдадат почит към загиналите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Препоръчано

Рейтинг

4
51
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати