Катедралата в Сеговия

25.02.2013
Катедралата, Сеговия

Катедралата в Сеговия (Cathedral of Segovia) е последната готическа катедрала, построена в Испания. Намира се на главния площад в града - Plaza Mayor. Известна е и с името Дамата на катедралите заради величествените си размери, които вместо да й придават грубост, я даряват с известна елегантност.

Изграждането на катедралата започва през 1525г. по нареждане на Чарлс Пети. Идеята била тази катедрала да замести съществувала, но разрушена по времето на войната на комунарите (въстание на средната класа срещу управляващият тогава Чарлс Пети), катедрала.

Дизайнът на катедралата в Сеговия е по план на водeщия постготически майстор Жан Гил де Хонтаньон, а изпълнител е синът му Родриго. Тя е смесица между ренесансов и готически стил. Окончателното й завършване е през 1768г, а вратите й отварят на 16 юли същата година. Катедралата е посветена на Дева Мария.

Размерите на църквата са внушителни: 105 м. дължина, 50м. ширина и 55 м. височина. Периферията на катедралата се състои от три нефа и куполи, от основната порта, дело на Хуан Гуяс, и от две други порти, наречени San Geroteo и San Frutos.

Катедралата в Сеговия през нощта

Сегашният връх на часовниковата кула, достигаща 90 м., е изграден от камък през 1614 г. Това е вторият връх на кулата, тъй като оригиналният е разрушен от мълния. Първият, дело на американец, бил обявен за най-високата кула в Испания.

Най-внушителен в църквата е може би олтарът, направен от Сабатини от мрамор, бронз и яспис (вид минерал). В центърa на олтара се намира статуя на Дева Мария. Украсата около мястото, отредено за църковния хор, както и основният купол, са истински шедьовър на барока. Един от множеството куполи опира до манастира, около който има разкошна градина.

Много известен е и Главния салон (Sala Capitular), който е в ренесансов стил. Той служи за срещи между епископа и свещениците. На тавана му, в бяло и златисто, са декорирани мъжки лица с ангелски криле. Това винаги прави впечатление на посетителите, които са свикнали да виждат ангелски крила само на деца.

Катедралата в Сеговия

Епископ Ариас Давила дарява на Катедралата в Сеговия своята колекция от книги, сред която има два изключително важни екземпляра. Единият представлява сборник от песни от Кастилия и други европейски държави от края на 15 в. Книгата носи заглавието "Cancionero de la Catedral". Другият екземпляр е най-старата напечатана книга в Испания. Казва се "Sinodal de Aguilafuente" и е напечатана от Хуан Рарикс през 1472г

Катедралата на Сеговия се издига в непосредствена близост до замък Алкасар де Сеговия - друга забележителност от първостепенно значение за града.

Самият град Сеговия е обявен за "град-музей" и през 1985г. влиза в списъка на ЮНЕСКО като част от световното културно наследство.

Катедралата в Сеговия е с работно време от 9.30-17.30 през периода 01.11-31.03 и от 9-18.30 през периода 01.04-31.10. Тя е отворена за посещения само по време на литургии, а на 1 и 6 януари, както и на 24, 25 и 31 декември не работи. Достъпът до нея е свободен, заплаща се входна такса за музея, която е 2 евро за възрастни, 1.50 евро за пенсионери или групи от над 20 човека, а за деца под 14 г. е безплатно.

3.8
Общо гласували: 5
5 2
4 0
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати