Река Ориндж

Нина 2Нина 2
Новак
748
Река Ориндж

Река Ориндж (Orange) е известна като най-дългата река, която тече в Южна Африка. Тази река извира в Лесото, в планините Дракенсберг. В този район тя е известна с името Сенку.

След като изминава доста дълъг път, тя се влива в Атлантическия океан, точно в залива Александър. Река Ориндж тече покрай границата на Южна Африка с Намибия.

Река Ориндж е от съществено значение за икономиката на страната. Река Ориндж се използва за създаване на електрическа енергия, както и за напояване. Река Ориндж е дълга повече от две хиляди километра. Басейнът на река Ориндж е 973 хиляди кубични километра вода.

Река Ориндж има цвят, който напомня леко портокалов. В превод името й означава портокал, но тя не дължи наименованието си на това.

Река Ориндж дължи името си на Робърт Джейкъб Гордън. Той кръстил реката през осемнадесети век. Тогава Гордън, който имал чин полковник, командвал гарнизон в Кейптаун. Той често обикалял околностите, като организирал експедиции с изследователска цел. При една от експедициите си попаднал на тази река.

Полковник Гордън кръстил реката на името на холандскияпринц Уилям Орански, известен и като Уилям Мълчаливия, живял през шестнадесети век.

Любителите на канутата редовно пристигат на река Ориндж, за да плават с канутата си по поречието. Река Ориндж преминава през района Рихтерсвелд. С разкошната река, преминаваща през този район, гледката е наистина незабравима. Тя може да се види, ако се преминава с кану или друг плавателен съд по река Ориндж. Да се наблюдава изгревът и залезът на река Ориндж е истинска наслада за очите.

Язовир на Река Ориндж

На река Ориндж има няколко язовирни стени. Една от тях е Гариеп. Тя се намира в близост до Коулсбърг. Тя образува най-големия язовир на река Ориндж. Част от водата се отклонява към язовирната стена Вандерклуф. Покрай двата язовира са създадени перфектни условия за туристите.

Река Ориндж напоява хиляди хектори земя, която поради доброто напояване е много плодородна. И двете язовирни стени осигуряват вода за хидро-електро станциите.

Туристите редовно прекосяват река Ориндж, на която се организират рафтинги. Рафтингът преминава през Рихтерсвелд, където фауната и флората са направо невероятни. Температурите са перфектни за плаване през цялата година, затова през всички месеци тук пристигат туристи.

Любителите на плуването също могат да бъдат видени около река Ориндж. Около реката могат да бъдат наблюдавани различни видове екзотични птици, които също привлича много туристи в района на реката.

Най-големият водопад на река Ориндж е водопадът Ограбис (Augrabies), който е известен като един от най-големите водопади в целия свят. Той е част от националния парк Ограбис Фолс (Augrabies Falls). Местните жители избягват водопада на река Ориндж, тъй като смятат, че там са се заселили от древни времена зли духове.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
54
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати