Ло Монтанг

17.12.2012
Ло Мотанг

Монтанг (Montang), известно още като Мустанг (Mustang) и като Мун Тан (Mun Tan), е бивше кралство, известно като Ло и е част от Непал (Nepal). То е сгушено в Хималаите (Himalayas), покрай река Кали Гандаки (Kali Gandaki). Столицата на кралството е (Lo Montang).

Кралство Монтанг е известно още и като Забраненото кралство. То се намира в едно от най-отдалечените кътчета на Непал и за да бъдат снимани сградите и жителите му, трябва да се вземе специално разрешение от правителството на Непал.

Малцина са фотографите, които са получили такова разрешение за снимки. Това миниатюрно кралство е на практика непроменено от петнадесети век насам. Днес столицата Ло Монтанг е най-добре запазеният пример за традициите на жителите на Тибет (Tibet).

На тибетски Мун Тан означава плодородна равнина. Името си кралството дължи на плодородните земи, върху които е построено. Кралство Монтанг е имало статут на независимо кралство. Жителите на Ло Монтанг се издържат от туристите, които пристигат от всички краища на света, за да видят с очите си Забраненото кралство. Статутът му на кралство е приключил през 2008 година.

Жени в Непал

В днешно време кралската власт се е запазила в така наречения Горен Мун Тан, където се намира столицата Ло Монтанг. През октомври 2008 година настоящият крал Джигме Палбар Биста (Jigme Palbar Bista) приел позицията на правителството на Непал, която го лишила от кралска власт, но запазила ролята му на символ на съхранение на културата на Монтанг.

Кралство Монтанг се простира на осемдесет километра дължина и е широко четиридесет и пет километра. То се намира на над 2500 метра надморска височина. Климатът в района е сравнително сух, тъй като въздействието на дъждовните облаци се ограничава от околните високи планини. Населението е около девет хиляди човека, които са разпределени в три града и тридесет селца. Ло Монтанг се намира между местностите Долпо (Dolpo) и Мананг (Manang).

Пещерите на кралство Мустанг

Навремето покрай река Кали Гандаки е минавал търговски път между Тибет и Индия (India). След това този път е изгубил значението си, тъй като бил построен така нареченият Път на дружбата. Долината обедняла и голяма част от населението на Ло Монтанг през определени месеци в годината е принудено да се мести в по-отдалечените части на Непал.

Кралската династия на Монтанг управлява от столицата Ло Монтанг, където традициите не са се променили от стотици години. Там живеят от четиринадесети век насам кралете на Забраненото кралство, които са титулувани още и раджи. Основател на кралство Монтанг и създателят на столицата Ло Монтанг е Аме Пал (Ame Pal), който в края на четиринадесети, а според някои историци – в началото на петнадесети век се е провъзгласил за крал. Преди това той е бил военоначалник.

Ло Монтанг е бил град, който се е смятал за един от най-важните търговски центрове в Тибет по времето на Аме Пал. През града преминавали кервани със сол, а на полята край града пасяли огромни стада. В Монтанг имало много манастири, които били активни, и част от тях са запазени до днес. В тях са съхранени древни книги.

През 1790 година кралство Монтанг сключило съюз с Непал във войната срещу Тибет и по-късно било завзето от Непал. До 1951 година кралство Монтанг било отделна административна единица. До 1960 година чуждестранните туристи били добре дошли в Монтанг и столицата му Ло Монтанг, но след това влизането в кралството било забранено до 1991 година.

След това кралството отново било достъпно за туристи. Но за да пристигнат тук, туристите трябва да получат специално разрешение от непалските власти и да платят определена сума на ден на човек. Туристите пристигат с пълно оборудване и храна, тъй като на територията на кралството почти никога няма какво да се купи.

4.3
Общо гласували: 3
5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати