Билянини извори

11.01.2013
Билянини извори

Билянини извори (Biljana's Springs) са една от най-големите забележителности в близост до град Охрид (Ohrid). Те се намират на около два километра от града и туристите, които пристигат тук, не пропускат да се насладят на великолепната гледка на красивите извори. Билянините извори се намират в близост до река Струга (Struga). Те са място, което туристите не пропускат да посетят.

Билянините извори са известни като място за романтични срещи на влюбени от стотици години. Според местна легенда, ако се обиколи три пъти езерото, което е до Билянините извори, това ще донесе късмет на двойката, която го обикаля.

Билянини извори, колело

Според друго поверие, ако се обиколи три пъти езерцето, човек остава дълго време млад. Трябва да се обикаля по определен начин - само по часовниковата стрелка, и тогава младостта няма да си отиде бързо.

При Билянините извори има малка чешмичка, от която непрекъснато извира вода. Тук могат всеки ден да се видят хора, които пълнят бутилките си с изворна вода, за която се говори, че има и лековити действия.

В близост до Билянини извори има и място, където туристите могат да хапнат местни специалитети, докато се любуват на великолепната гледка.

Наблизо до изворите има разкошен малък парк, където туристите и местните жители с удоволствие се разхождат. Така около Билянините извори се е оформил малък комплекс за туристите.

Статуя на Биляна в Билянини извори

Билянините извори са бликнали до град Охрид преди около хиляда години. Неотдавна изворите бяха пресъхнали и рибата в околностите намаляваше поради тази причина. Беше намаляло и Охридското езеро, което се подхранва от Билянините извори, а самите извори бяха застрашени от изчезване.

Според проучванията това е станало заради прекомерното застрояване на района. След кратък период на засуха Билянините извори се възстановиха. Това възстанови баланса на фауната и флората в района и предпази местното население от проблеми с водоснабдяването.

С Билянини извори са свързани древни легенди. Най-известната от тях разказва за любовта на българския цар Самуил (Samuil) и обикновеното момиче от народа (Biljana). Това се случило в края на десети век.

Билянините извори

Двамата често се срещали край изворите тайно от всички, но въпреки това връзката им била известна на много хора. След като за тази романтична връзка научила съпругата на Самуил, тя заповядала на братята си да убият красивото момиче.

Когато пристигнали, за да изпълнят зловещата си мисия, двамата братя на царицата не могли да намерят сили, за да убият красавицата. Те се върнали и разказали това на сестра си, а тя изпратила хубавата Биляна в близка пещера, където тя родила син на Самуил.

Той обаче не могъл да бъде претендент за трона, защото царицата се погрижила никога да не приближи до баща си. Затова днес туристите могат да видят статуята на красавицата Биляна в близост до Охридското езеро. В чест на красавицата изворите, край които се срещала със цар Самуил, били наречени на нейно име.

Водата от Билянините извори е много чиста и е подходяща за пиене, от което се възползват многобройните туристи.

3.9
Общо гласували: 10
5 2
4 6
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати