Pochivka.com»Статии и Новини»Паркове»Национален парк Кинабалу

Национален парк Кинабалу

Нина 2Нина 2
Новак
748
Национален парк Кинабалу

Национален парк Кинабалу (Kinabalu) се намира в щата Сабах в Малайзия. Това е национален парк, който е бил обявен през 1964 година за първия щатски парк на територията на страната. През 2000 година Национален парк Кинабалу е обявен за Световно наследство от ЮНЕСКО (UNESCO).

Национален парк Кинабалу се простира на площ от над 75 хиляди хектара. В него има разнообразни видове растения и животни. В парка растат над пет хиляди вида растения, като хиляда от тях са разновидности на орхидеите.

В Национален парк има четири климатични зони. Гъстите тропически джунгли се сменят с покрити с високи планини, покрити с гори, следвани от алпийски поляни и зелени долини, пълни с разкошни водопади.

В националния парк Кинабалу може да се види едно от най-мистериозните растения в света – Рафлезия, което е представено с цели две разновидности на територията на парка. Рафлезията е призната за най-голямото цвете в света и цъфти много рядко. Цъфтежът му трае само няколко дни. Цветето е с диаметър над един метър и тежи над десет килограма.

Въпреки многобройните туристи Национален парк Кинабалу е запазил своите природни красоти. Огромните зелени гори, изпълнени с рододендрони и орхидеи са истинска наслада за окото.

Най-известните растения в парка са орхидеите и месоядните растения. Те рядко могат да се видят покрай туристическите пътеки, но затова пък могат да се видят покрай специална ботаническа пътека.

Един от най-интересните представители на флората в Национален парк Кинабалу е цветето Непентес Раджа (Nepenthes raja), чиято камбанка побира три литра вода.

Национален парк Кинабалу, Малайзия

В Национален парк Кинабалу живеят много видове бозайници – в парка има над деветдесет вида животни, които обитават ниските райони, и над двадесет вида животни, които са планински. В парка могат да се видят над двадесет вида прилепи и над триста вида птици. Национален парк Кинабалу е известен с разнообразието си от тропически пеперуди – в него живеят над 850 вида пеперуди. В парка има над шестдесет вида земноводни и жаби.

В Национален парк Кинабалу се намира и връх Кинабалу, който събира любители на катеренето от цял свят. Връх Кинабалу е един от най-високите в югоизточна Азия. Той е висок 4095 метра. В парка се намира и планината Торк, която се издига на 3800 метра надморска височина.

Навремето през нея е преминавал пътят Виа Ферата – Железният път. Връх Кинабалу е място, където хиляди катерачи от цял свят се събират всяка година на годишното международно изкачване на върха.

Около парка има много интересни места, като едно от тях е Националната историческа галерия, в която се разказва историята на фауната и флората в парка.

Тъй като Национален парк Кинабалу се намира в планината, е добре туристите да си носят подходящи дрехи за студените вечери. В парка често вали, затова трябва да се вземе предвид и този факт. За да се разходите из Национален парк Кинабалу, са ви необходими удобни планински обувки. Препоръчва се да имате бутилки с вода и бързоусвояеми храни като шоколад и ядки. За вечерно време е добре да имате фенерче.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
52
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати