Pochivka.com»Статии и Новини»Замъци»Замъкът Понтефракт

Замъкът Понтефракт

Нина 2Нина 2
Новак
748
Замъкът Понтефракт

Замъкът Понтефракт (Pontefract) е бил някога красив английски замък, чиито руини днес се намират в английския град Уейкфилд (Wakefield). Величественият замък е бил обсаждан неколкократно. Замъкът Понтефракт е бил известен като един от най-страховитите замъци в цяла Англия.

Преди векове замъкът Понтефракт е бил известен като замъка Помфрет (Pomfret). Днес туристите трудно могат да повярват, че навремето замъкът Понтефракт е бил една от най-могъщите постройки в Англия. Замъкът Понтефракт е бил изграден от камък. Той е бил много известен за времето си и дори е споменаван в творбите на Шекспир (Shakespeare). Замъкът Понтефракт навремето е бил най-важният замък в цял Йоркшир (Yorkshire).

През двадесети век руините на замъка били напълно западнали и служели за скривалище на престъпници. Градският съвет на Уейкфийлд взел решение за възстановяване на историческото място и го превърнал в туристическа атракция. По този начин руините на замъка Понтефракт се превърнали в една от най-важните туристически атракции на северна Англия. Днес замъкът Понтефракт се посещава от над 50 000 души годишно. Туристите могат да посетят не само руините на замъка, но и да слязат в тъмните мрачни подземия, известни с ужасната си слава.

Замъкът Понтефракт като цяло е бил много мрачно място, тъй като е изграден върху старинно гробище. В подземията на замъка са били затваряни стотици войници, които след това са били жестоко убити. Серията от затвори и убийства се случила по време на Войната на Розите. Затворническите килии на замъка се намират 35 стъпки под сградата.

Затворниците били държани със седмици и дори с месеци в килиите и много от тях издълбали имената си върху каменните стени, преди да бъдат екзекутирани.

Замъкът Понтефракт е място, където са били убивани не само обикновени затворници, но и благородници и дори крале. През 1311 година Едуард Втори (Edward II) успял да вземе властта от братовчед си – Томас, херцог на Ланкастър (Thomas, Earl of Lancaster). Томас бил убит в замъка заедно с още 20 от своите доверени мъже. В замъка Понтефракт са убити по заповед на Ричард Трети (Richard III) благородници, които му се опълчили.

Замъкът Понтефракт е известен с факта, че в него е убит крал Ричард Втори (Richard II). Крал Ричард Втори бил затворен в замъка Понтефракт през 1399 година. Не е ясно какво точно му се е случило, но според някои исторически източници той е бил оставен да умре от глад в затворническата си килия.

Тази история била използвана от Шекспир за две от неговите исторически пиеси – „Ричард Втори” и „Ричард Трети”. В пиесите замъкът е наречен със старото му име – Помфрет.

В замъка Понтефракт започнала любовната история на младата жена на Хенри Осми (Henry VIII) с любовника й. Катрин Хауърд (Catherine Howard), която била петата съпруга на краля, имала любовна афера с Томас Кълпепър (Thomas Culpepper), заради която и двамата били обезглавени.

Колкото и невероятно да звучи днес, навремето замъкът Понтефракт е бил известен като бижуто на Йоркшир. Той имал десет вътрешни кули, някои от които били по над двадесет метра високи. Имало отделна кула за краля и друга - за кралицата. В замъка Понтефракт се вихрели големи пиршества.

Кухнята на замъка е била с четири огромни камини, където са се приготвяли ястията за кралската трапеза. В кухнята е имало две фурни за печене на крехко месо. Той бил добре снабден с вода, за да може да издържи и по време на дълга обсада.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати