Дижон

Нина 2Нина 2
Новак
748
Центъра на Дижон

Дижон (Dijon) е френски град с над 152 000 души население. Дижон е столица на региона Бургундия (Burgundy). На мястото, където днес се намира град Дижон, е имало римско селище. То се е наричало с името Дивио (Divio). Смята се, че Дижон е възникнал през шести век преди новата ера.

От 11 до 15 век херцозите на Бургундия смятали Дижон за свой дом. Градът бил известен с мощта и богатството на благородниците. Те превърнали Дижон в център на науката и изкуството.

Град Дижон е известен като един от най-красивите френски градове. Бургундските херцози са успели да го превърнат в истинска перла на хълмовете – с това име Дижон е бил известен по времето на тяхното владичество в района.

Дижон е известен като град на изкуствата и на архитектурните красоти, на скулптурите и на историческите места. Едно от тях е Пале де Дук (Palais des Ducs) – дворецът на херцозите на Бургундия, където са се запазили гробниците на Филип Втори Смели (Philip II the Bold) и на сина му Йоан Втори Безстрашни (John II the Fearless).

Фонтаните в Дижон

Дворецът на херцозите, който се е строял в продължение на цели четири века, е великолепен паметник на историческото минало на града. В една от сградите на двореца на херцозите се намира музеят на изкуствата, където туристите могат да видят гробниците на владетелите, които са украсени с интересни скулптури – цяла процесия от плачещи жени.

Сред забележителностите на града е Дижонската катедрала, която учудва с величието си, а сградите в Дижон, останали от древни времена поразяват не само с красотата си, но и с различните стилове – предимно ренесансов и готически.

Дижон

Църквата Нотр Дам (Notre Dame), известна с цялото си име Елиз Нотр дам де Талан (Eglise Notre Dame de Talant), е построена през тринадесети век в типичния за готическите бургундски сгради стил. В нея се съхранява разкошен орган. Красивите витражи на църквата са създадени от Жерар Гаруст (Gérard Garouste). Те са направени през осемдесетте години на миналия век. Над готическите арки на катедралата има много красиви статуи на химери.

Според легендата ако човек се изпълни с уважение, докато гледа към химерите, те ще го дарят с късмет. Катедралата не е украсена с много архитектурни орнаменти, но има красив часовник с човешка фигура, която удря с чук на всеки кръгъл час.

Музеят на изобразителните изкуства в Дижон е един от най-богатите музеи в света.

В Дижон можете да посетите музея на горчицата, с която е известен градът. В музея на горчицата се съхраняват различни рецепти на технологията на производство на дижонска горчица и първите бурканчета, които са се пълнели с тази вкусна подправка.

Музеят на религиозните изкуства се намира в църквата на света Анна (St Anne). Тя е била построена през 1709 година.

Красива е и катедралата Сен Бенин (Saint-Benigne), която е построена върху руините на древна църква. В нея може да се видят крипта и капители от единадесети век.

Църквата Сен Мишел (Saint-Michel) също си заслужава да бъде разгледана, както и руините от древния манастир Шартрьоз де Шампмол (Chartreuse de Champmol), където се намира Кладенецът на пророците.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
41
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати