Kатедралата на Уейкфилд

21.12.2012

Kатедралата на английския град Уейкфилд (Wakefield) е най-голямата забележителност, която могат да видят туристите. Катедралата носи името на Вси светии (All Saints) и се е строяла изключително дълго – процесът на построяване е отнел над шестстотин години.

Катедралата Уекфилд

Катедралата на Уейкфилд е започнала да се строи през тринадесети век и е била окончателно завършена през 1905 година. Дългото строителство на катедралата на Уейкфилд е събрало накуп всички архитектурни стилове, характерни за Англия повече от шест века. Най-преобладаващият стил в изграждането на катедралата на Уейкфилд все пак си остава готическият.

Историята на катедралата на Уейкфилд започва в далечната 1150 година, когато е взето решение за изграждане на голяма църква. През тринадесети век е започнало изграждането на южната част на църквата, а през петнадесети век е била добавена величествената кула на катедралата на Уейкфилд.

По това време са завършени и красивите резбовани капители на катедралата. Разкошните резбовани фигури на животни са платени от сър Томас Сейвил (Thomas Savil), който искал да отбележи по този начин сватбата си с любимата си - красавицата Маргарет Босуърт (Margaret Bosworth). В катедралата на Уейкфилд са запазени красиви тавани от петнадесети век, изпъстрени с различни библейски картини. Те представляват голяма историческа и културна ценност.

Кулата на катедралата Уейкфилд е висока седемдесет и пет метра, като по този начин катедралата е получила статут на най-високата църква в цял Йоркшир (Yorkshire). Катедралата на Уейкфилд е и най-високата сграда в цял Уейкфилд и се вижда от всяка точка на града.

От 1888 година насам катедралата на Уейкфилд изпълнява ролята на резиденция на диосезата на Уейкфилд. Катедралата обслужва над един милион души от южен и западен Йоркшир.

Катедралата изпълнява и функциите на седалище на епископа на Уейкфилд. Тя се намира в сърцето на града и до нея се стига много лесно.

Катедралата на Уейкфилд е със запазени старинни витражи и разкошни дърворезби.

През петдесетте години на миналия век сградата е била обявена за исторически паметник. През деветдесетте години на миналия век на художничката Тес Джари (Tess Jaray) било възложено да нанесе малко промени, които да впишат старинната сграда в модерната визия на града и да я направят още по-величествена.

Тери успяла да постигне поставената й цел като премахнала ниската каменна стена и по този начин отделила катедралата на Уейкфилд. На мястото на каменната стена било построено широко стълбище, което води към входа на катедралата. През топлите дни стъпалата му се използват от много хора, които сядат върху тях, преди да влязат в катедралата или след това.

Тери увеличила количеството на седящите места. Пред самата сграда на катедралата художничката разположила различни видове пейки и каменни столове, които служат за преход от модерния град към средновековната катедрала. Катедралата на Уейкфилд се посещава от голямо количество туристи – както от страната, така и от целия свят.

4.4
Общо гласували: 5
5 3
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати