Връх Мазама

08.01.2013
Връх Мазама

Връх Мазама (Mazama) се намира в Орегон (Oregon), САЩ. Това е стратовулкан, който е бил унищожен. Той е оформил калдерата, в която се намира езерото Кратер (Crater). Връх Мазама, както и езерото Кратер, са част от Националния парк Крейтър Лейк (Crater Lake).

Стратовулканът, който днес представлява връх Мазама, се е унищожил преди хилядолетия – около шест хиляди години преди новата ера. Преди да бъде унищожен вулканът, върхът се е извисявал на 3700 метра височина. След унищожението му върхът станал доста по-нисък и днес е висок 1600 метра.

Причината за унищожаването на стратовулкана, който се превърнал в днешния връх Мазама, било гигантско изригване. Огромна част от скалата била унищожена, нивото на върха спаднало значително и се оформила калдера, в която по-късно се образувало езерото Крейтър. Калдерата е с диаметър осем метра и е дълбока над километър и половина.

За да се напълни калдерата с вода, която образувала най-дълбокото езеро на територията на САЩ – езерото Кратер, имало допълнителни изригвания, които обаче не можели да се сравнят по мощност с това, което унищожило вулкана.

При изригването, което оформило днешния вид на връх Мазама, във въздуха се изстрелял стълб от лава, който бил с височина над 40 километра. При изригването било изхвърлено огромно количество магма и това довело до самоунищожението на стратовулкана.

Мазама

Грандиозното изригване е вдъхновило много американски художници да сътворят картини, които да изобразяват този величествен миг от историята на местността. Има голяма вероятност в бъдеще отново да има изригвания в този район, които да причинят големи земетресения.

Самият връх Мазама, когато още е бил действащ стратовулкан, се е оформил преди около половин милион години, а първото му изригване е било преди около 400 хиляди години. Благодарение на постоянната вулканична дейност в района, се унищожавали едни вулкани и се появявали други. Това оказвало голямо влияние върху промяната на релефа на местността.

В района постоянно течали реки от лава, които застивали. Такива застинали реки могат да се видят по стените на калдерата на езерото Кратер. Връх Мазама постепенно се издигал все по-нависоко, а глетчерите наоколо оформяли различни долини, които се пълнели с лава.

Преди около 30 хиляди години започнали изригвания от връх Мазама, за които било характерно наличието на силикати, свидетелстващи за магма със силно експлозивно действие. По този начин се оформяли различни видове скали. Така преди около осем хиляди години се оформила скалата Лао (Llao), както и много други скални формация.

Днес много туристи от цял свят пристигат, за да разгледат величествения връх Мазама и да видят чудото на природата, оформило дълбокото езеро Кратер. За да са подготвени за престоя в планинския район, туристите трябва да са добре екипирани, но за това се грижат служителите от парка.

Те информират посетителите на парка за това, с какво трябва да са облечени и какво им е необходимо, за да се справят с климатичните условия в планината.

4
Общо гласували: 2
5 0
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати