Река Арканзас

Нина 2Нина 2
Новак
748
Река Арканзас

Река Арканзас (Arkansas) се намира в САЩ и преминама през Колорадо (Colorado), Арканзас (Arkansas), Оклахома (Oklahoma) и Канзас (Kansas). Река Арканзас е приток на река Мисисипи (Mississippi). Реката извира в Скалистите планини (Rocky Mountains) Колорадо, след което образува долина, известна като долината на река Арканзас.

Оттам тя продължава пътя си на запад, а след това на юг. Река Арканзас е с дължина 2364 километра. В средата на деветнадесети век реката за кратко е била известна като източник на злато, но то било бързо изчерпано. Устието на река Арканзас се намира в Арканзас. Сред притоците на река Арканзас са река Поуни (Pawnee), река Неошо (Neosho), река Симарон (Cimarron), както и река Вердигрис (Verdigris River).

В продължение на хиляди години край реката са живеели местни племена, които са я използвали за снабдяване с вода и за риболов. Реката е открита от европейците през 1541 година, по време на испанска експедиция, водена от Ернандо де Сото.

Река Арканзас, Литъл Рок

Река Арканзас преминава покрай градовете Пуебло (Pueblo) в Колорадо, също така през Тълса (Tulsa) в Оклахома, през Уичита (Wichita) в Канзас и покрай Форт Смит (Fort Smith) в Арканзас.

В началото на двадесети век реката става ябълка на раздора между Колорадо и Канзас, след като от Канзас обвиняват жителите на Колорадо в използването на прекалено голяма част от водата на реката. Това довежда до редица съдебни искове и до процеси, които приключват със споразумение между щатовете, потвърдено от Конгреса през 1949 година.

Река Арканзас се използва като водохранилище за много райони. Много язовирни стени са изградени през двадесети век. Тя се слави като една от най-популярните реки в страната за рафтинг. На места реката е съвсем спокойна, а след това внезапно става дива и необуздана, и за любителите на рафтинга това е наистина неповторимо преживяване.

В горната си част река Арканзас е доста бърза и стръмна, а след това се спуска в долината, която носи нейното име, и е доста тясна. Точно тази част е любима на рафтинг-маниаците.

Река Арканзас през Литъл рок

В реката се провеждат редовно рафтинги, които стартират от Лийдвил (Leadville) – града, край който извира Арканзас. Предлагат се рафтинги както за любителите на екстремните преживявания, така и за семейства, които предпочитат спокойните води.

Горната част на реката е изключително популярна за рафтинг, както и за каяк. Реката е достъпна за плавателни съдове, но на места е достъпна само за канута. Тази част на река Арканзас е точно над Катуза (Catoosa).

В река Арканзас има доста риба, а покрай водата расте изобилие от различни видове растения – дървета, храсти, всевъзможни треви и цветя. Туристите, които искат да се насладят на усещането от сливането с природата, могат да използват реката не само за рафтинг, но също така и за риболов, както и за пикник.

Край реката има много живописни местенца, които са подходящи за семеен пикник, приятелско събиране или романтични разходки. Край реката има много места, които са подходящи за планинско колоездене. Туристите имат възможността да наблюдават различни видове дребни животинки, които живеят покрай реката. Къмпингуването край река Арканзас е много популярно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
52
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати