Pochivka.com»Статии и Новини»Водопади»Костенски водопад

Костенски водопад

Костенски водопад

Костенският водопад е разположен на около 3 км. от село Костенец, Югозападна България. Селото се намира в община Костенец, на 7 км. от град Костенец, Софийска област и е разположено в Рила планина.

Град Костенец е център на балнеоложки курортен район в Долнобанската котловина, по горното течение на река Марица.

Създаден е от сливането на Гара Костенец, с. Момина баня и с. Момин проход (сега квартали на Костенец), които имат сравнително кратък историческия живот. На 7 км. от града се намира село Костенец, което има най-дълга история.

Възниква през ранното Средновековие и съществува от 7 до 14 в. под името Констанца. Сега е планински и балнеологичен курорт с население от около 4000 души. Често предпочитана дестинация е за хора, дошли не само да си почиват, но и да се лекуват.

Водопад костенец

В летовището Костенец са каптирани 3 минерални извора с общ дебит 300л/мин. и температура на водата около 47 градуса по Целзий. Построен е балнеолечебен комплекс, който предлага съчетание на лековита вода, мек планински климат, красиви околности. Недалеч от тук се намира и красивият Костенски водопад.

Когато планирате разходката си до Костенския водопад, е добре да знаете, че най-подходящото време за това е през пролетта или след обилни дъждове. Тогава водопадът е най-внушителен и пълноводен. През лятото водата доста намалява, а през зимата водопада почти винаги замръзва. Смятан е за най-желаната природна забележителност и атракция в цялата община.

Костенският водопад е обявен през 1974 г. за природна забележителност. Често е наричан и Костенецки, заради близостта му със село Костенец и град Костенец. Разположен по течението на Стара (Костенска) река, той има пад с височина около 12 метра. Това е сравнително малък водопад, но изключително красив.

Костенски водопад отблизо

До водопада се стига лесно, след като сте стигнали в с. Костенец. Търсите табелка с надпис "Вилна зона Костенец". Малко над вилната зона се стига до малко площадче, в чийто край ще забележите и информационната табела за самия водопад.

Маршрутът не е труден, а гледката към водопада със сигурност си струва. Флората по скалите му е уникална, тя също е защитена със закон. Около него има изградени места, подходящи за пикник.

Навремето в скалите под него е имало изкопана баня с топла минерална вода. Тя е имала седем извора и дълго време е ползвана от местните хора. По време на земетресение е срутена.

В началото на 20 в. известният наш писател Иван Вазов, който попаднал в този край, бил толкова вдъхновен от заобикалящата го природа, че написва стихосбирката си "Юлска китка", която заедно със стиховете "Дисонанси" е издадена през 1921 г. под общото заглавие "Какво пее планината". Две от стихотворенията са посветени на приказния Костенски водопад. Това са "Над водопада" и "Водопадът плаче".

Макар и предпочитана дестинация през пролетта, Костенския водопад е посещаван целогодишно. Той е красив и през зимата, макар и замръзнал.

От него се тръгва и към основните туристически маршрути, намиращи се в северния дял на Рила планина в посока Белмекен. От тук тръгват три известни планински маршрута- първият е по пътя към Вилната зона на Костенец до хижа Белмекен, вторият е Костенски водопад-хижа Гургулица-хижа Белемекен, а третият е Вилна зона Костенец - Спортен комплекс "Белмекен"

Навсякъде има информационни и указателни табели, няма опасност да се изгубите.

Снимки: kostenets-tourism.com

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
51
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати