Pochivka.com»Статии и Новини»Църкви»Катедрала Нотр-Дам в Турне

Катедрала Нотр-Дам в Турне

Катедрала Нотр-Дам в Турне

Катедралата Нотр-Дам в Турне (Tournai Cathedral Notre-Dame) е считана от много пътеводители за една от най-големите атракции в Европа. Тя се намира в град Турне (Tournai), който е разположен в провинция Ено, Белгия. Градът е с население от около 70 000 души и някога е бил столица на салическите франки.

Турне е град с уникална архитектура - като се започне от невероятната по мащаби катедрала, просторните площади, елегантните фасади на всички сгради и се стигне до осеяните улички с безброй бистра и сладкарници с невероятен на вкус шоколад.

Турне се намира в област Валония, южна Белгия, в близост до границата с Франция. Смесената белгийско-фрeнска архитектура е характерна за цялата област, но може би най-добре изпъква именно в този ярък и пъстър град.

Турне е с древно минало, започващо от основаването на римско селище на територията на днешния град. То е служело като спирка по търговския път от Кьолн към Франция. Заемайки такова стратегическо място, градът се разраства и през 5 в. става столица на издигащата се династия на Меровингите.

Катедрала Нотр-Дам в Турне

Доста по-късно е завзет от графовете на Фландрия, но оставайки верен на французите, се връща през 12 в. в границите на Франция. Популярен за жителите на Турне е изказаният по този повод израз на Жана д'Арк, която нарича местното население " мили и лоялни французи". За известен период е част от Холандия, докато накрая окончателно влиза в рамките на Белгия.

Още през 761 г. на мястото, на което се издига величествената катедрала, е имало древна църква. През 850 г. на нейно място е построена друга църква, която обаче е изгорена от викингите през 881 г. Издигната е нова църква, но през 1060 г. след пожар се налага тя да бъде ремонтирана през 1089 г.

През периода 1141 г. - 1171 г. Турне става седалище на епископство и се налага издигането на представителна катедрала. Макар през годините да са правени известни промени, това е днешната катедрала Нотр-Дам в Турне със своите издигащи се в небесата пет кули.

Тя е построена в ренесансов стил, но има и готически елементи. Те се появяват през 13 в., когато на мода става готическата архитектура. Тогавашния епископ поръчва стъклописа да е в стил с останалите европейски катедрали и заменя ренесансовия хор с готически.

Нотр-Дам в Турне

Колоните първоначално са били изградени прекалено тънки и се е наложило да бъдат укрепвани през следващите векове.

През август 1999 г. през града и околностите му минава опустошително торнадо, което нанася сериозни щети на подпорите на катедралата. Оттогава и до днес се полагат много усилия за възстановяването на символа на град Турне.

Катедралата изглежда огромна не само отвън. Влизайки вътре ще се почувствате изгубени. Личи си, че капителите навремето са били оцветени в ярки цветове, които се открояват на иначе строгата архитектура. Площадката за хора е първата такава построена в готически стил в Белгия.

Съкровищницата на катедралата показва част от историята на града. На изложените пана има изобразен живота на Свети Елютер, който е първият епископ в града. Изложени са и изключително редки килими, тъй като градът е известен с местното килимарско майсторство. Входът за съкровищницата е платен, но не се колебайте, защото това, което ще видите със сигурност си заслужава.

катедрала Нотр-Дам в Турне е истинска гордост за своите сънародници и даже през 2001 г. на пазара е пусната бира, на чийто етикет има нейно изображения. Става дума за пивоварната "Brasserie de Brunehaut" в Брюно, която получава разрешение да пусне бира с името на известното в града бенедиктинско абатство Сен Мартен.

То било особено популярно през Средновековието, но по-късно монасите са прокудени от града. Жан Дюмулен, който е куратор на катедрала Нотр-Дам в Турне дава съгласието си върху етикетите на бирата "Abbaye de Saint Martin" да бъдат поставени снимки на стъклописите от катедралата.

Една година по-късно тогавашният кмет на града разрешава да се постави и градския герб. Така на 6.06.2002 г. на пазара излиза първата бира "Abbaye de Saint Martin" с образ на катедралата-символ на град Турне и на герба на града. Логото на пивото е "Призната абатска бира".

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
52
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати