Гватемала Сити

11.04.2013
Катедрала в Гватемала

Гватемала Сити е столица и най-голям град в Гватемала. Има изключително древна история, свързана с цивилизацията на маите. Днес е една от най-космополитните и магични столици в Централна Америка. Населението й е около 1 100 000 души. Градът е разположен в долина на име Valle de la Emita, почти в централна Гватемала.

На днешната територия на столицата се е намирал град Каминалхую (Kaminaljuyu), основан от Древната цивилизация на маите някъде около 1200-1200 г. пр. Хр. Запазили са се ценни археологически разкопки, руини от древни храмове и статуи, които могат да бъдат видени и днес в парка Каминалхую.

За съжаление с разрастването на столицата в началото на 20 в. голяма част от новите постройки се изграждат върху древни паметници на културата, тъй като още не се е знаело, че те съществуват.

Гватемала Сити

По време на испанската колонизация Гватемала Сити е сравнително малък, отличаващ се единствено със своята църква El Carmen. В резултат на няколко земетресения тогавашната столица Антигуа е срината до основи и се решава тя да бъде преместена тук. През 1775г. по време на царуването на крал Чарлз Трети столицата е преместена официално и получава своето име Гватемала Сити.

Днес Гватемала Сити предлага на своите посетители загадъчното си културно минало, разкривайки живота на една от най-древните цивилизации- тази на маите. Дори да нямате достатъчно време Гватемала Сити ще ви предложи безброй интересни места, които ще Ви оставят с притаен дъх.

Градът е смятан за една от най-популярните дестинации в Латинска Америка. Той е административна, културна и индустриална столица на Гватемала, предпочитано място от много творци, писатели и художници.

Разхождайки се по пъстрите улици на Гватемала Сити, не пропускайте да седнете в някой от местните ресторанти и да пробвате кухнята на Латинска Америка. Гватемала няма свое определено национално ястие, тя е смесица от различни влияния - на маите, на испанците и на съвременните международни кухни.

Град Гватемала

От зеленчуците може би най-популярни са царевицата и чушките. От царевицата местните приготвят известните мексикански питки, наречени тортиля, а чушките се използват за абсолютно всякакъв вид ястия. Смята се, че те за първи път са почнали да се отглеждат именно в Гватемала. Черният боб също се предлага като гарнитура към почти всичко.

Сред традиционните ястия са "Pepián" – задушено месо със зеленчуци, Bistec – печено или пържено говеждо месо, Гуакамоле – пюре от авокадо и лук и Chiles rellenos – чушки, пълнени с месо и зеленчуци.

Забележителности в Гватемала Сити

- централният пазар, разполагащ освен със свежи зеленчуци и плодове, и с всякакви произведения на изкуството и интересни предмети, дело на местните майстори;

- Катедралата на Гватемала Сити;

- Парк "Минерва" със своите уникални зелени площи;

- Кулата "Torre el Reformador", която се извисява на 75 метра в небето и често е сравнявана с Айфеловата кула в Париж;

- Парк "Kaminaljuyu";

- Множество театри с местни постановки, които винаги будят интерес сред гостите на града;

- Над 30 галерии с уникални шедьоври на известни гватемалски творци.

4
Общо гласували: 4
5 1
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати