Река Неретва

Река Неретва

Река Неретва (Neretva) се намира в Босна и Херцеговина и Хърватия. По-голямата част от нея, равняваща се на 203 км е в Херцеговина, а останалите 22 км са в Дубровнишка област, Хърватия.

Река Неретва е известна със своята уникална заобикаляща я природа, с планинската си чиста вода, със Стария мост - паметник на ЮНЕСКО и с историческата битка, водена около нея.

Реката извира от планинската верига Динарите, която е известна сред местното население като Динарски Алпи. Влива се чак в Адриатическо море.

Досега правителството е построило три язовира - Салаковац, Мостар и Грабовица, но има идея да инвестира в построяването на още, които ще са разположени по горното й течение. Студените речни температури я превръщат в една от най-студените реки в света. Дори и през лятото дневните температури на водата често падат под 7-8 градуса по Целзий.

В река Неретва се вливат няколко по-малки реки. Това са Ракитница, Требижат, Рама, Брегава и Буна.

На река Неретва се намира известният град Мостар, в Босна и Херцеговина. Той е известен с древното си минало и с архитектурните забележителности. Местоположението на града е уникално. В него живеят около 130 000 души и е петият град по големина град в страната. Разположен е в подножието на трите планини Вележа, Хума и Чабуле. Намира се само на 60 км. от Адриатическо море и е предпочитано място за туризъм.

Смята се, че териториите на днешен Мостар са обитавани още през бронзовата и желязната епоха. Свидетелство за това са откритите предмети при археологически проучвания, които показват, че тук е имало селище още от древността.

Неретва

Архитектурата на града е забележителна, почти във всяка фасада на сградите се усеща силното влияние на Османската и Австро-унгарската империя. От тези периоди на чуждо господство са останали множество архитектурни паметници, които са достъпни за всеки, който желае да ги разгледа.

В старата част на Мостар се намира Старият мост, който е включен в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО през 2005 г. Той е построен от османският архитект Коджа Мимар Синан ага през периода 1557-1566 г. Когато е бил завършен е бил единственият мост с такава арка в света.

Издига се на 20 м. над Нерава и има дължина от 30 м. Навремето е бил охраняван от две кули- Хелебия и Тара, известни по онова време като "Пазителите на моста". По време на гражданската война в Босна и Херцеговина той е напълно разрушен. След продължителни реставрации е открит отново през 2004 г.

По-неизвестни градове, през които минава река Неретва в тази част са Кониц, Метковиц, Чаплина, Плоче, Ябланица и село Почител, което също е с историческо минало.

Река Неретва е свързана и с историческата битка, която се провежда в нейната долина. Това се случва през 1943 г. когато сръбски партизани са заобиколени от германски войски. По това време на реката е имало само един мост, по който германците преминават с идеята да изненадат сърбите.

Но последните, притиснати в схватка, успяват само за една нощ да построят втори временен мост и така успяват да преминат в Черна гора. Участвалите войници от страна на Германия в тази схватка са били около 90 000 войници. а от страна на тогавашната Югославия около 42 000 партизани.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
42
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати