Pochivka.com»Статии и Новини»Музеи»Музей Орсе в Париж

Музей Орсе в Париж

Музей Орсе

Музей Орсе (Musee d'Orsay) се намира на брега на река Сена в Париж, столицата на Франция. Разположен е срещу красивите градини Тюйлери.

Освен като столица на модата, Париж е известен и като столица на музеите. Градът разполага с около 70 музея, като 30 от тях са музеи на изкуството под всякакви негови форми. Освен музей Орсе, тук се намира световноизвестният Лувър и Център Жорж Помпиду.

В музей Орсе се помещават френски творби на художници и майстори от периода 1848-1914 г., както и множество творби на популярни импресионисти.

Музей Орсе в Париж

Историята на музей Орсе започва с изграждането на ж.п. гара, която обслужва движението в посока Южна-Источна Франция и служи за крайна гара. След 1939 г. обаче влизат нови изисквания за ж.п. линиите и пероните на функциониращата като крайна спирка гара се оказват прекалено къси, за да се борят с новите модернизирани ж.п. линии.

Гарата започва да обслужва само предградията на Париж. По време на Втората Световна война част от постройката се използва за поща. Има и хотел, намиращ се в същата постройка, но през 1973 г. затваря и той врати.

Гарата и хотела към нея са дело на известния архитект Виктор Лалу. Постройката е с метална конструкция с каменна фасада и на външен вид прилича на църква, за да е в хармония със съседните сгради. Модернистичният й интериор хармонизира на екстериора й.

През 1977 г. правителството на Франция започва да прави планове за какво да се използва красивата сграда, след като вече не може да има предназначението на ж.п. гара. Изготвя се план тя да се превърне в музей и през 1986 г. Франсоа Митеран официално открива новия музей, като му дава името музей Орсе.

Орсе

При откриването на новия музей се запазва оригиналната фасада, но отвътре са направени някои промени. Днешният музей Орсе е на три етажа, като творбите, съдържащи се в музея целенасочено се подреждат в хронологичен ред. Сградата на музея е на три етажа.

На първия етаж са разположени изображения на изкуството, направени през периода 1848-1870 г. На втори етаж са картини от края на 19 в., както и произведения на натурализма и символизма. На трети етаж са изложени творби в стил импресионизъм и неоимпресионизъм.

Музей Орсе се гордее със своите картини на такива имена като Едуар Мане, Реноар, Дега, Моне, Ван Гог, Пол Сезан, Сьора, Густав Климт, Алфонс Муха и Роден. Той не е само музей за картини, но и за скулптури, мебели и предмети за украса в стил ар нуво и всякакви произведения на изкуството от световно признати майстори. Тук се намират смятаните за първи картини в стил импресионизъм на Мане - "Олимпия" и "Закуска на тревата", както и прочутите картини на Реноар- "Люлката", "Бал в града", "Бал на село" и "Бал в Мулен дьо ла Галет", както и известните картини с балерини на Дега.

Освен изложбени зали музей Орсе предлага и музикални концерти и други културни прояви в стил на съответния исторически период, има книжарница, бутик и ресторант.

Часовниците, поставени на сградата още когато е била ж.п. гара са оставени на мястото си, с което й придават автентичен вид и уникален чар.

Музей Орсе е отворен за посетители всеки ден без понеделник. Работното му време е от 9.30 до 18.00, с изключение на четвъртък когато е с удължено работно време до 21.45. В този ден от седмицата ако отидете да го разгледате след 18 часа ще заплатите 7 евро. Редовната цена на билета е 9. 50 евро.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
52
43
30
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати