Pochivka.com»Статии и Новини»Музеи»Британски музей в Лондон

Британски музей в Лондон

Британски музей в Лондон

Британският музей се намира в Лондон, столицата на Англия. Той е един от най-старите, най-богатите и най-големите музеи в света, което го прави една от предпочитаните туристически дестинации, за всеки посетител на Лондон.

Музеят възниква след като през 1753 г. известният в Англия доктор Ханс Слоун прави дарение на своята държава, изразяващо се в неговата изключително сериозна и богата колекция от литературни произведения и произведения на изкуството. Това дава началото на създаването на Битанския музей, както английският парламент започва да нарича новото си притежание.

Първоначално музеят с ценната колекция на доктор Ханс Слоън се е помещавал в сграда, наречена Мотагю Хаус в Блумсбъри, Лондон, който през 1759 г. отваря врати за посетители.

С течение на времето колекцията ставала все по-голяма и накрая правителството стигнало до извода, че тази сграда вече не е достатъчна за многобройните екземпляри.

През 1824 г. завършва строежа на избрана специално за тази цел сграда. Тя е огромна и гордо носи името Британски музей. Въпреки сериозните си мащаби дори и днес част от богатата колекция се изнася в други помещения, тъй като мястото не достига.

Фасадата на Британският музей е квадратна, направена по план на архитекта Роберт Смерк през 1848 г. Вътрешният му двор, който е с площ от 7100 кв. м. е най-големият закрит двор в Европа. Изграден е по план на Норман Фостър, тъй като се налага разширяване на територията на бившата читалня.

През 2000 г. след като Британският музей става една от най-посещаваните забележителности в английската столица, е поставен специален покрив, изграден от стъкло и стомана.

Британски музей,Лондон

В Британския музей днес има над 6 млн. експоната, показващи развитието на човешкия род и история от древността до днес. Сред по-ценните екземпляри са кристалният череп, за който още се спори дали е автентичен или е дело на човешка ръка, египетските мумии и Розетския камък, с помощта на който лингвистите са разшифровали египетските йероглифи.

Тук се намират и множество скулптури на митични същества от различни епохи и култури, над 3 хиляди древни папируса и над 7 млн. печатни книги. Освен литература, музеят разполага и с картини, медали и старинни монети. В отдела за нумизматика фигурира дори кралската колекция на Джордж Четвърти.

След 1926 г. поради огромната информация, съхранявана в Британския музей, започва да излиза и списание, носещо името British Museum Qurterly.

Днес музеят предлага над 1200 работни места, включително и шест работни места за котки, които да гонят мишките- характерна напаст за всяка библиотека. Освен отделите със забележителности музеят предлага на своите посетители 4 магазина, 2 кафенета и 1 ресторант.

Британският музей е посещаван всяка година от над 5 500 000 души.

Той работи всеки ден от 10.00-17.30, а в петък е с удължено работно време до 20.30 ч. В петъчните вечери се провеждат различни забави, четения и други културни събития, предлагат се свободно храна и питиета.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.4
52
43
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати