Водопад Кравица

Водопада Кравица

Водопад Кравица (Kravica Waterfall) се намира до село Студенци (Studenci), на 7 км. от град Ljubuski, Босна и Херцеговина. Известен е и като Водопад Кравице (Kravice Waterfall). Той се издига на над 120 м. и пада от 25 м. в кристално чист естествен воден басейн, заобиколен от всички страни от невероятно красив каньон.

Водопад Кравице е подслонен в гориста област с наситено зелен цвят, а ръкавите му се разстилат над обрасли тревисти местности. Когато грее слънце, над водопада винаги се образува дъга, а когато нощната светлина на луната го огрява, падащите води придобиват сребрист цвят.

Водопад Кравица извира от кристално чистата река Trebizat. Тя е основен приток на река Неретва и се намира в южната част на страната. Интересното е, че тя е и подземна река, и втората по-големина река в Босна и Херцеговина, която отчасти е над земята и отчасти под нея. Дълга е 51 км.

Водопадът е един от най-големите в страната и със сигурност най-впечатляващият. Цялата местност около него е обявена за Национален резерват. Образувалият се воден басейн е любимо място за плуване на местното население и на туристи, дошли да се порадват на природният феномен. Има образуван плаж, който се поддържа, кафене и подходящи места да забодете палатката си, ако желаете.

Водопад Кравица

Навремето на него е имало няколко водни мелници, тъй като е подходящо място за тяхното разположение. Днес водите му се използват само за освежаване, за плуване и гмуркане.

Най-доброто време да посетите водопад Кравица е през пролетта, когато е най-пълноводен, а цялата заобикаляща го среда е във всички цветове и нюанси на зеленото. Тогава обаче водите на водопада не са подходящи за плуване.

Най-често водопад Кравица е посещаван от туристи от Италия, Словакия, Полша и Чешката република.

Водопадът се намира в област, наречена Междугорие (Medugorje), която е известна по света с това, че през 1981 г. тук се появила Дева Мария. Днес тази местност продължава да притегля към себе си много вярващи, както и туристи от цял свят. Смята се, че така районът и самият водопад Кравица ще се популяризират и ще привличат още повече туристи.

Водопад Кравица, Босна и Херцеговина

След като се насладите на уникалната водна стихия на Кравица, можете да разгледате района на град Ljubuski, който е известен с вкусното си грозде, смокини, висококачествен тютюн и сирене.

Винарната на Ljubuski е най-старата в Босна и Херцеговина, открита е през 1882 г. В нея могат да се намерят някой от най-хубавите сортове на Мерло, Каберне Сувиньон и местните Zilavka и Blatina.

Сред забележителностите, които може да разгледате в град Ljubuski е най-старият музей в страната "Human Franciscan Monastery", който е построен през 1869 г. Намира се точно на изхода на града. В него се съхраняват едни от най-красивите колекции от древни реликви.

Тук се намира и най-старият скрипт, намиран някога на територията на Босна и Херцеговина. Наричат го "Humacka ploca". Написаната на глаголица плоча датира от 10 в.

В музея има и значителна колекция от бижута, оръжия и шлемове, останали още от времето на римските селища.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.9
54
43
31
22
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати