Манастирът на капуцините в Палермо

30.01.2013
Капуцински манастир Палермо

Манастирът на капуцините се намира в Палермо, Италия. Разположен е в Южна Италия на остров Сицилия. В световноизвестния манастир можете да видите хиляди мумифицирани тела, което го прави най-зловещата забележителност в града.

Капуцините са известни по цял свят не толкова заради монашеския си орден, колкото с погребаните мъртъвци, които са съхранени по специален начин в техния манастир.

Манастирът на капуцините се казва "Богородица на девственото зачатие" и се управлява и до днес от техния монашески орден. Надписът над входа му гласи: "И ние бяхме като вас, и вие ще станете като нас! ".

Манастир на капуцините в Палермо

Орденът на капуцините се основава през 1535 г. в Урбино. Това е католически францискански монашески орден. Името му произхожда от островърхата форма на шапките, които монасите носели и които били известни като капюшони. През 1573 г. Орденът на капуцините придобива популярност първо във Франция, а по-късно в Германия, Швейцария, Испания и Италия. В някакъв момент тяхното влияние значително отслабва, но в началото на 20 в. отново придобиват известност, най-вече в католическите страни.

На мястото, на което се намира манастира на капуцините, е имало средновековна военна кула. След 1594 г. с нарастването на влиянието на монашеския орден в Италия, крепостта се превръща в църква, която първоначално се е казвала "Свети Николай". По-късно става манастир, благодарение на кардинал Антонио Барберини.

За разлика от заобикалящите го църкви и средновековни здания с пищна и запомняща се архитектура, на външен вид той изглежда напълно обикновен и човек не очаква във вътрешността му да се срещне с редици трупове, заели различни стойки и разделени по обществено положение.

Колони в Манастира на капуцините

Първоначално в манастира на капуцините е имало гробище, което през 16 в. не смогва да побира труповете на капуцинските монаси. Изгражда се крипта в катакомбите, в която през 1599 г. монасите за първи път решават да започнат да мумифицират своите събратя.

Според техните разбирания мъртъвците трябвало да запазят външния си облик и затова обезводнявали телата, а по-късно ги намазвали с оцет. По-този начин телата се мумифицирали и се излагали в специални гробове. Първоначално идеята за съхраняване на телата се отнасяла само до монасите от Ордена на капуцините, но по-късно и хора от светската власт започнали да искат съхраняване на тленните им останки.

Много от изложените мумии са с дрехите, с които са били в деня, в който са намерили смъртта си, има и такива, които са пожелали през определен период от време облеклото им да се сменя.

Влизайки в манастира на капуцините първото нещо, което се вижда, е гроба на кардинал Антонио Барберини. На паметната му плоча е написано: "Тук почива само прах, нищо друго освен прах"

Мумиите в Палермо

Манастирът на капуцините отвътре е разделен на зали според това дали починалите са от Ордена на капуцините или са светски лица. Могат да се видят полилеи от тазобедрени стави и скелети на мъртъвци, облечени с различни дрехи, които изглеждат като подпрени на стените.

Когато гробището на църквата "Свети Никола" става тясно като капацитет, за да се пренесат телата в новия манастир са извозени 4000 мъртъвци с 300 каруци, които след това били измити и поставени в катакомбите в Палермо. Това става в периода между 1627 и 1631 г.

Днес катакомбите в Манастира на капуцините са отворени за посетители. Снимането вътре в тях е забранено, но са излъчвани телевизионни предавания, показващи вътрешността на криптата.

Сред мъртъвците в Манастира на капуцините е и известният испански художник Веласкес, който е погребан до жена си.

2.8
Общо гласували: 8
5 0
4 2
3 2
2 4
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати