Северния Ледовит Океан

31.01.2013
Северен ледовит океан

Северният Ледовит океан, известен още като Арктическо море, е най-малкият океан, който се намира на планетата. Северният Ледовит океан е разположен изцяло в Северното полукълбо на Земята.

Северният Ледовит океан се простира на територия от над 14 милиона квадратни километра. Дълбочината на океана е средно 1225 метра, като най-дълбоката си точка Северният Ледовит океан достига в Гренландско море – 5527 метра. В Северния Ледовит океан има над 18 милиона кубични метра вода. Заради местоположението си ледената покривка на океана се запазва през цялата година в централната му част.

Северният Ледовит океан представлява огромна купа, създадена от природата – полегатите брегове се спускат все по-надолу, докато в средата дълбочината достигне над 4 километра. В Северния ледовит океан над 44 процента от площта е заета с вода, дълбока не повече от 200 метра.

Северният Ледовит океан дълго време се е смятал за част от Атлантическия океан. В Северния ледовит океан се вливат постоянно водни маси от Атлантическия океан и благодарение на това океанът запазва голям запас от топлина. На това се дължи и сравнително мекият му климат. Голямо значение за това има Северно атлантическото течение, което е топло.

Арктическо море

Арктическото море, както наричат този океан, опира в бреговете на Северна Америка (America) и Евразия (Eurasia). Водата в Северния Ледовит океан е най-слабо солена от водата в останалите океани по света.

Северният Ледовит океан се разделя на три големи части – това са Арктическият (Arctic) басейн, северно европейският (European) басейн и Канадският (Canadian) басейн. Северният ледовит океан се опира в бреговете на Дания, Гренландия, Исландия, Канада, Русия, Норвегия и САЩ.

Северният Ледовит океан е слабо изучен в сравнение с останалите океани на територията на планетата. Интересното на този океан е че той е заобиколен със суша то почти всички страни. До двадесети век се е смятало, че Арктическото море е представлявало почти изцяло мъртва зона, преди да се открият местните животински и подводни видове.

фиорди

Суровият климат и студената вода не предразполагат към условия за живот за много животински и растителни видове. В Северния ледовит океан живее гренландският кит, който е почти унищожен от риболовни кораби. Там живеят също така бели мечки, моржове и тюлени. Заради студената вода подводните обитатели на Арктическото море развиват гигантски размери – например медузите в него са с диаметър 2 метра и дължина на пипалата над десет метра.

Климатът в Северния Ледовит океан е много суров. От януари до април е времето на Арктическия антициклон, който предизвиква високо налягане. През летните месеци в океана има ниско налягане. Заради разликата в налягането постоянно има силен вятър и валежи.

Температурата на въздуха над океана е от 20 до 40 градуса под нулата. През зимата водата в океан е не повече от 0 градуса, а може да достигне и 4 градуса под нулата. В Арктическия басейн на Северния Ледовит океан плуват ледени острови, дебелината на които достига над 30 метра.

4.1
Общо гласували: 14
5 5
4 6
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати