Pochivka.com»Статии и Новини»Църкви»Мисията Санта Клара де Азис

Мисията Санта Клара де Азис

Нина 2Нина 2
Новак
748
Мисията Санта Клара де Азис

Мисията Санта Клара де Азис (Santa Clara de Asis) се намира в Санта Клара, щата Калифорния и представлява стара испанска мисия. Тя е била основана от отец Хуниперо Сера през януари 1777 година. Мисията получила името на света Клара от Асизи.

Строежът на мисията бил много труден, защото в него се включили само няколко свещеници, войници и шепа индианци. Местните племена посрещнали свещениците и войниците дружелюбно и това се дължало най-вече на добродушния отец Хосе Виадер, който успявал да се сближи с местните. Той научил индианците на християнски химни и дори основал хор, който се състоял изцяло от индианци.

Около мисията след време бил построен университет, който получил същото име. С това име бил наречен и градът, в който се намира мисията. Мисията Санта Клара де Азис е била разрушавана няколко пъти, но след това всеки път е била възстановявана. Мисията е била опожарявана, пострадала е от войни и от земетресения. Тя обаче се издигала наново всеки път. Днес мисията е църква и параклис на университета със същото име.

Испанският крал Чарлз Трети дарил камбаните за мисията с уговорката, че всяка вечер в осем и половина те ще бият, за да напомнят на всички живи за онези, които вече не са на този свят. В продължение на дълги години камбаните биели всяка вечер, точно в осем и половина.

Идеята на мисията е била да се покръстят в христианство местните индиански племена, които живеели в селото Сокоисука. В близост до мисията са открити от археолози няколко древни индиански погребения.

В мисията живеели над 1200 индианци през 1803 година. Те се грижели за хиляди животни – над 5000 представители на различни видове едър рогат добитък, над 6000 овце, над 2000 коне и мулета. Индианците обработвали земята и отглеждали царевица, ечемик и пшеница. Мисията Санта Клара де Азис се използвала дълго време като църква от жителите на близкото селище Пуебло де Сан Хосе.

Мисия Санта Клара де Азис

През 1834 година мисията се оказала в границите на Мексико и било решено всички мисии да се разпродадат. Тъй като местните индианци не можели да съберат достатъчно пари, за да откупят мястото, то било парцелирано и продадено на мексиканци, всеки от които построил ранчо. След три десетилетия всички мисии, както и мисията Санта Клара де Азис, били върнати на католическата църква.

През 1845 година мисията станала част от САЩ и преминала под контрола на американците. През 1850 година, когато Калифорния била призната за щат, мисията Санта Клара де Азис преминала в ръцете на ордена на йезуитите, начело с отец Джон Нобили.

Идея на отец Нобили е създаването на колеж в рамките на мисията през 1851 година – това е първият колеж в Калифорния. Този колеж след време се разраснал и се превърнал в университета Санта Клара, който е първият университет в Калифорния. Мисията Санта Клара де Азис е уникална с това, че е единствената, която се е превърнала в университет.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати