Езеро Мендота

Нина 2Нина 2
Новак
748
Езеро Мендота

Езерото Мендота (Mendota) се намира в Мадисън (Madison), щата Уисконсин (Wisconsin). Езерото Мендота е известно като най-голямото от езерата, които се намират в близост до Мадисън. Езерото представлява водната граница на града откъм северната му страна.

Езерото Мендота опира също така в Уестпорт (Westport) и в Мидълтън (Middleton), както и в хълмовете Шорууд (Shorewood). Езерата на Мадисън са свързани от река Яхара (Yahara). От езеро Мендота реката преминава в съседното езеро Монона (Monona). В северната част на езерото се влива потокът Сиксмайл (Sixmile), а в западната – потокът Фезънт Бранч (Pheasant Branch).

В близост до езерото Мендота се намира кампусът на Мадисън на университета на Уисконсин. Около езерото Мендота са построени много сгради и голяма част от тях представляват разкошни жилищни сгради.

Езерото Мендота се простира на площ от почти 4000 хектара. Крайбрежната ивица на езерото се простира на над 34 километра. Средната дълбочина на водите на езерото е около 13 метра, а максималната му дълбочина е почти 25 метра.

Лодки по Езеро Мендота

На бреговете на езерото Мендота се намират няколко защитени територии. Сред тях е паркът Джеймс Мадисън (James Madison). Покрай езерото са построени хотели и ресторанти, защото тук пристигат туристи от страната и от цял свят. През летните месеци езерото е любимо на малки и големи, тъй като тук редовно се плава с лодки.

Езерото Мендота има две по-големи пристанища за лодки, които през топлите месеци постоянно обикалят гладката водна повърхност. Освен плаване с лодки езерото предлага възможности за водни ски и за сърф, а любителите на кануто също имат шанса да се радват на хобито си.

Риболовът е любимо занимание на много от посетителите на езерото Мендота, тъй като във водите му живеят различни видове риби. Тук може да се намери сом, различни видове костур, сред които известният местен жълт костур, както и раиран костур.

Езерото Мендота

В езерото Мендота се среща често слънчева риба и различни видове щука. В езерото живее американската бяла риба, чиято популация е била застрашена, но дневният лимит от три риби дневно на рибар е повлиял положително върху числеността й.

Езерото Мнедота се посещава от любители на зимните спортове, когато водата му замръзва – това става в края на декември. Тогава върху езерото могат да се видят любители на зимните кънки, организират се състезания по хокей на лед, а любителите на зимния риболов пробиват дупки, за да се опитат да хванат повече риба. Както през лятото, така и през зимата около езерото Мендота могат да се видят огромни струпвания на хора през почивните дни.

Бреговете на езерото Мендота представляват предимно твърда земя, освен една малка част, която е заблатена. Около езерото редовно могат да се видят палатки, тъй като районът е любим на хора, които обичат да къмпингуват. Това е много удобно за любители на риболова, които идват от по-далечни места.

През по-топлите месеци водите на езерото Мендота се оцветяват заради цъфтежа на водораслите, които в изобилие растат в езерото. Някои от водораслите растат много надълбоко.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.5
51
40
33
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати