Pochivka.com»Статии и Новини»Планини»Сиера де Гуадарама

Сиера де Гуадарама

Нина 2Нина 2
Новак
748
Сиера де Гуадарама

Сиера де Гуадарама (Sierra de Guadarama) се намира на Иберийския полуостров и представлява планинска верига. Сиера де Гуадарама е част от Система Централ, която се намира в центъра на полуострова. Сиера Де Гуадарама се намира между Сиера де Айон, разположена в провинция Гуадалахара и Сиера де Гредос, която е в провинция Авила. Сиера де Гуадарама се простира чак до провинцията на Мадрид.

Заради близостта си с Мадрид планината е любимо място на местните жители, но в района пристигат и любители на красивите гледки и на планинските спортове от цял свят. Туризмът е добре развит в Сиера де Гуадарама.

Планинската верига Сиера де Гуадарама е с дължина около 80 километра. Най-високият връх на веригата е Пенялара. Той се издига на 2428 метра. В района на планинската верига се намира река Гуадарама и град със същото име. Смята се, че името Гуадарама произлиза от арабски думи, които означават пясъчна река.

Подножието на планинската верига се издига на около хиляда метра надморска височина. В Сиера де Гуадарама се намира река Алберке, реките Дуерои Тагус. През планината текат и по-малки реки, които са притоци на Дуеро и Тагус – това са реките Харама, Мансанарес и Ересма, както и някои по-малки рекички.

Според геолозите Сиера де Гуадарама се е образувала заради разместване на тектонични плочи преди повече от 65 милиона години. Причината за наличието на десетки върхове в планинската верига се дължи на факта, че тя е била под силното въздействие на ерозия.

Освен връх Пенялара любителите на изкачването на височини са заинтригувани и от други високи върхове на Сиера де Гуадарама. Това са върховете Пандаско, който се издига на 2238 метра и Кабезас де Хиеро, който е висок 2383 метра. Други привлекателни за катерачите върхове са Риско де лос Пахарос – висок 2334 метра, и Риско де лос Клавелес – височината му е 2387 метра.

За тези, които предпочитат по-малки височини, са подходящи върхове като Ел Йелмо – висок 1717 метра, монте Абантос – с височина 1753 метра и Ла Нахара – с височина 2108 метра. Освен високите върхове в планината има и доста ниски възвишения, които обаче не са предизвикателство за катерачите.

В планинската верига Сиера де Гуадарама растат много борове и дъбове, има тучни поляни и ливади с цветя през лятото. В района на планината може да се срещнат много различни видове животни – тук живеят елени, диви котки, невестулки, зайци и лисици. Над Сиера де Гуадарама често могат да се видят летящи големи хищни птици – това са орли и лешояди.

В Сиера де Гударама има прекрасни пейзажи и защитени местности. Туристите не пропускат да посетят интересната формация, която се нарича Ла Педриза и природния парк Пенялара. Често посещавани от туристите са красивите долини Валсаини де ла Фуенфриа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
52
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати