Pochivka.com»Статии и Новини»Замъци»Дворцов комплекс Ел Хенералифе

Дворцов комплекс Ел Хенералифе

Ел Хенералифe

Ел Хенералифe (El Generalife) е дворцов комплекс, служил като лятна резиденция на султаните на Гранада от династията на Насридите. Намира се в полите на Андалуските планини, Южна Испания. Ел Хенералифе заедно с двореца Алхамбра и квартал Албаисин са включени като едно неразделно цяло в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Целият комплекс днес е признат паметник на ислямската архитектура.

Гранада е популярна туристическа дестинация. Градът е съчетал в себе си мюсюлманската, християнската и еврейска архитектура. Всеки посетител на Гранада вижда как модерния днес град е успял да съхрани своите традиции и историческото си наследство. Малко са европейските градовете като него, които да са толкова повлияни от културата, която се шири извън пределите на Европа - предимно от мюсюлманския свят.

Кралство Гренада е последната мавританска държава в Испания. Най-значимите творения на ислямското изкуство тук са в областта на архитектурата.

Първоначално Ел Хенералифe възниква като военен лагер поради стратегическото място, което заема - на скалист хълм с труден достъп, на бреговете на река Даро и заобиколен от всички страни от планини и гори. След създаването на Кралството на Насарите и след построяването на първия дворец, комплексът се превръща в резиденция на кралското семейство.

Изглед към Ел Хенералифe

Дворецът Ел Хенералифе със своите живописни градини, приличащи на огромен пъстър килим, са творение на султан Мухаммад Трети (1302-1309). Няколко години по-късно с идването на власт на султан Исмаил Първи (1313-1324 г. ) те са преустроени. За съжаление дворецът не се е запазил непокътнат през годините и днес от него могат да се видят основно градините, които някога са го заобикаляли. Тревната площ се разделя на Двор на водните градини и на Градините на султана.

В двора на водните градини има огромен басейн с водни лилии, множество редки цветя и пъстри лехи. Целият този цветен килим е заобиколен от множество изящни колони и величествени фонтани.

Градините на султана са известни с това, че са подредени по начина, по който са изглеждали средновековните арабски градини. Множество опитни градинари се грижат те да съхранят този образ и посетителите им да изпитат усещането, че се връщат назад в миналото.

Ел Хенералифe от Алхамбра

Комплекса Ел Хенералифе, заедно с двореца Алхамбра е наричан "Мавританското бижу". Той се извисява пред величественото планинско подножие на Сиера Невада, чиито върхове през повечето време са покрити със сняг. Алхамбра, най-огромната и красива мавританска сграда на европейската земя, е започната при Юсиф Първи (1333-1354) и в по-голямата си част е завършена при Мохамед Пети (1354-1391). Със своята красота известният дворец заедно с градините на Ел Хенералифе остават незабравими спомени за всеки посетил ги.

Днес комплексът може да се раздели на четири архитектурни части: военната крепост Алкасаба, двореца на Насрадин (Насарите), летния дворец Ел Хенералифе и ренесансовия замък на Карл Пети. Между тях са разположени екзотичните градини. Вътрешността отразява типичния мавритански дворцов стил в архитектурата.

Сред забележителностите на дворцовият комплекс са определеният за обществени правораздавания и събирания мексуар с царския диван (държавен съвет) и женските покои (харема). Миртовият двор е част от кралския дворец, а лъвският двор се намира в женската част. Стените на всички помещения са великолепно украсени, а орнаментите по тях напомнят на ориенталски килими.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.2
52
42
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати