Pochivka.com»Статии и Новини»Замъци»Дворецът Матанчери

Дворецът Матанчери

Нина 2Нина 2
Новак
748
Дворецът Матанчери

Дворецът Матанчери (Mattancherry) се намира в Индия (India). Той е разположен в Матанчери, град Кочи (Kochi ), щата Керала (Kerala) и е известен също така и като холандския (dutch) дворец. Дворецът Матанчери е бил построен през шестнадесети век от португалци (Portuguese) през 1557 година по времето на тогавашния раджа на Кочи – Веера Керала Варма (Veera Kerala Varma).

Дворецът бил направен, за да се затвърдят някои привилегии за условията за търговията на португалците в района, както и като щедра компенсация за разрушения от португалците индийски храм.

След почти век след построяването му върху двореца Матанчери има силно холандско влияние, затова той е известен и като холандският дворец. Днес туристите могат да се насладят на цяла колекция от портрети на раджите на Кочи, както и на великолепните мозайки, които представляват митологични сцени. Дворецът представлява разкошна бяла сграда, където навремето са живеели раджите на Кочи.

След като португалците пристигнали в Индия в края на петнадесети век, постепенно те започнали да изграждат своя икономика в района. През 1663 година районът бил превзет от холандците, а по-късно бил под контрола на прочутата британската източно индийска компания.

Дворецът Матанчери, Индия

Дворецът Матанчери е построен по тогавашната мода за кралски резиденции – с четири крила. Дворецът Матанчери представлява типична сграда за щата Керала, която е с красив двор и храм, който е посветен на богинята, закриляща раджите.

Освен този храм дворецът разполага с още цели два храма, които се намират от двете му страни. Дворецът е украсен с много арки. В двореца Матанчери подовете са много красиви и представляват смес от въглища, сокове от различни растения, черупки от кокосови орехи и други естествени съставки, използвани векове наред от местните майстори.

В двореца Матанчери една от най-красивите стаи е спалнята на владетеля. Тя е украсена с петдесетина красиви платна, които представляват различни сцени от индийския епос и митология и са създадени през шестнадесети век. Всички тези платна представляват голяма историческа и художествена ценност. Голяма част от платната изобразяват индийските божества и герои през еротична призма, каквото е било желанието на тогавашния раджа на Кочи.

Много впечатляваща в двореца Матанчери е и залата за коронации, където могат да се видят картини на индийските божества. Интересни мозайки могат да се видят и в трапезарията, където има богато украсен таван, както и в останалите зали. Таваните са направени от дърво, украсено с фина дърворезба, а на места и с месингови апликации.

Много други картини на индийски богове и богини могат да се видят в различните стаи на двореца Матанчери. Туристите могат да разгледат предмети, които са принадлежали на семейството на владетеля. Те са направени от фини платове и слонова кост. Могат да се видят и някои от оръжията в кралската колекция.

Дворецът Матанчери е бил реновиран и реставриран през петдесетте години на миналия век. Реновирането на сградата е процес, който все още продължава. Дворецът е отворен за посещения за туристи и местни жители всеки ден освен в петък.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
53
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати