Pochivka.com»Статии и Новини»Музеи»Пушкински музей

Пушкински музей

Пушкински музей

Пушкинският музей за изобразително изкуство (The Pushkin State Museum of Fine Arts) съдържа една от най-впечатляващите чуждестранни колекции на изображения на изкуството от древността до наши дни. Намира се в центъра на Москва, на улица "Волхонка" 12.

Първоначално Пушкинският музей възниква като музей за отливки. Идеята хрумва на професор И. В. Цветаев от Московския университет. Той съзира нуждата от такъв музей, който да се намира в самото сърце на руската столица. Държавата обаче няма необходимите финансови средства и заелият се със задачата професор Цветаев да намери достатъчно инвестиции насочва поглед, пълен с надежда, към тогавашния млад милионер Юрий Начаев Малцев.

Не след дълги преговори милионерът се съгласил да помогне и направил дарение от над 2 000 000 рубли. Интересното е, че първоначално проектът се казвал "Музей Александър Трети" на името на руския владетел, макар че държавата отпуснала едва 200 000 рубли за построяване на сградата. Името си музеят сменя чак през 1937 г., когато се чествали 100- години от раждането на великия руски писател Пушкин.

За архитект на сградата бил избран тогава не толкова известният руски майстор Роман Клайн, който впоследствие станал прочут в руската история и архитектура именно с този проект. За главен инженер е нарочен Владимир Шухов. Строежът започва през 1893 г. и продължава 15 години. През 1912 г. на ул. "Волхонка" 12 срещу позлатения купол на катедралата "Христос Спасител" отваря врати най-големия музей на европейско изкуство в Москва. На официалното откриване почетно място заема инициаторът на проекта професор И. В. Цветаев, който става и първи директор на тогавашния "Музей за изобразително изкуство Александър Трети".

Музей на Пушкин, Москва

Сградата на музея и шедьовър на майсторките ръце на Роман Клайн, изглежда като античен храм с фасада, опасана от множество колони, която изглежда като автентичен древен храм. За да постигне това съвършенство Клайн на няколко пъти прави посещения на различни европейски държави, за да може да се запознае отблизо с архитектурните особености на чуждите храмове от Античността.

Залите на първия етаж са заети предимно с произведения от времето на Древен Египет, антики от различни държави и европейски произведения от 17-18 в. Две зали са отделили място за италиански и гръцки отливки, а в останалите зали за отливки са показани екземпляри от времето на Древна Гърция, Рим, Средновековието и Ренесанса. Всички картини са подредени тематично по държави и периоди, което улеснява посетителите на музея.

Освен препълнените с ценни произведения на изкуството зали, Пушкинския музей предлага на своите посетители библиотека, научноизследователски и реставрационен център, магазин със сувенири, зала, в която по всяко време се провеждат лекции относно развитието на изкуството през вековете и кафене, в което можете да си отпочинете след направената културна обиколка и да споделите с приятели своите впечатления.

Музеят днес е прочут с колекциите на световноизвестни майстори като Винсънт ван Гог, Тулуз-Лотрек, Мане, Моне, Рубенс, Пусен, Ботичели, Паоло Веронезе, Мурильо, Рембранд, Менцел, Дега, Пол Сезан и още стотици майстори на изобразителното изкуство. Освен това в сградата му се провежда ежегодно и Международния музикален фестивал Декемврийски нощи, който датира от 1981 г.

Пушкинският музей за изобразително изкуство е отворен всеки ден от 10-19 ч. с изключение на понеделник, в който почива.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
52
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати