Pochivka.com»Статии и Новини»Музеи»Центро дел Арте Рейна София

Центро дел Арте Рейна София

Центро дел Арте Рейна София

Центро дел Арте Рейна София (Art centre Reina Sofia), който е известен още и като музей Рейна София и музей Кралица София, се намира в Мадрид, столицата на Кралство Испания. Той е Национален център-музей за съвременното изкуство на 20 в. и се намира в края на булевард Прадо, в близост до площад Аточа.

Известният израз "Всички пътища водят до Мадрид" в никакъв случай не е лъжа, тъй като градът е основен транспортен възел на пътната и железопътната мрежа. До ранния 20 в. Мадрид е столичен град- модерни фабрики в него не се виждат. Той е резиденция на властта и парите, тук властват бюрократите и администрацията, големите банки и благородниците, които издигат част от красивите дворци.

Едва през годините след 1920 г. започва колебливо индустриално развитие. През 1935 г. Мадрид става едномилионен град, а до 1976 г. броят на жителите му нараства до 4 млн. Днес Мадрид е най-важното място по отношение на сферата за услуги и най-значимото финансово средище в Испания.

В продължение на дълъг период от време Мадрид е смятан за скучен, консервативен и спокоен град. Днес той е една изключително оживена столица. Известен е не само със своите крепости и замъци си от мавританско време, но и с музеите от световна класа, които всеки ден привличат гости от цял свят.

Централно място при посещението на града с цел опознаване на културата заема музея Центро дел Арте Рейна София. Днес той се помещава в шестетажна монументална сграда, построена през 1781 г. за болница. Идеята за постройката е дело на смятания и до днес за най-добър кмет на Мадрид - Франсиско Сабатини.

След смъртта на Франко и идването на власт на принц Хуан Карлос, който през 1975 г. е провъзгласен за крал на Испания, се правят няколко важни преустройства в столицата. Едно от тях е свързано и със сградата на тогавашната болница. Решава се, че постройката е достатъчно впечатляваща, за да бъде сцена на изобразително изкуство. Така през 1988 г. след основен ремонт и реставрация отваря врати Центро дел Арте Рейна София, който е кръстен на съпругата на крал Хуан Карлос- кралица София и е официално открит от кралската двойка.

Музей Рейна София

Днес музеят е един от най-големите по площ в света. Подслонява над 10 000 картини на испански майстори на изобразителното изкуство, но има и някои шедьоври на чуждестранни художници. Картините са на произведения от 20 век и са разделени тематично в многобройните зали на центъра.

Сред по-известните представители на родното изкуство са Франсиско Интурино, Жоан Миро и Пабло Пикасо, а към чуждестранните представителите влизат имена като Франсис Бейкън, Греъм Съдърланд, Хенри Мур и Ив Клайн.

Тук е изложена и прочутата картина на Пикасо "Герника", която е рисувана в моментен изблик на гняв след бомбардировката на баския град Герника от германската авиация. Посветена е на жертвите на Гражданската война и на избитите жители на Герника.

Освен да разгледате хилядите картини, които по-скоро изглеждат творение на 21 в., а не на 20в., можете да посетите и библиотеката на музея, която е със свободен вход. В нея има над 100 000 книги, 3500 звукови записа и 1000 видеозаписа.

Музеят Рейна София, заедно с известният музей Прадо и Художествената галерия "Тисен Боернемиса" образуват прочутия "триъгълник на изкуството" в центъра на Мадрид.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
52
41
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати