Фор Бояр

Фор Бояр

Крепостта Фор Бояр (Ford Boyard), която е по-известна като Форт Бояр, се намира на остров в Атлантическия океан, в близост до бреговете на град Ла Рошел, Франция. Озовалата се в Бискайския залив, благодарение на упоритостта на френските управници крепост, е третата най-голяма забележителност на страната.

Историята по построяването на Фор Бояр е свързана с годините на управление на Луи 14, Наполеон Първи и крал Луи Филип. Още преди тяхното царуване французите са имали идея да се изгради крепост, която да служи като пост между островите Екс и Олерон, намиращи се на югозападния бряг на Франция, но до идването на власт на Луи 14-ти нищо не било предприето.

Фор Бояр

По време на неговото управление през втората половина на 17 в. са поставени първите каменни блокове във водата. Те обаче потъвали веднага покрай наносите на дъното. В открити исторически документи са се запазили дословно думите на един от инженерите, заели се с построяването на водното укрепление. „Ще бъде по-лесно да захапя луната със зъби, отколкото да направя това, което искате от мен ” - казал той, обръщайки се към краля.

В следващите близо 150 години проектът за построяване на воден пост замира до появата на наполеон Първи. Той има изключително находчивата идея да използва времето на отливи и приливи и нарежда започването на строителството на крепост във водите. Отново проектът удря на камък и остава в забвение в продължение на десет години.

Фор Бояр

Следващите усилия, които се правят за възобновяване на строежа на днешен Фор Бояр са по инициатива на крал Луи Филип, който през 1837 г. назначава над 250 души, които да работят на смени денонощно. Така след 20 годишен усилен труд се сбъдва мечтата на Франция да има преден пост-крепост, който да я брани от враговете й.

Фарсът на Фор Бояр се състои в това, че построяването на обекта отнема не десетки години, а векове и всъщност след издигането на крепостта се оказва, че тя е разположена прекалено надалеч от териториите, които трябва да пази и на практика е неизползваема. Бойните кули с мощните си оръдия не са ползвани никога за целта, с която са построени, тъй като самите оръдия нямат толкова голям обсег.

Фор Бояр

След толкова планове и усилия за построяването му Фор Бояр най-накрая се превръща в затвор по време на Парижката комуна, но след настъпването на 20 в. е оставен на произвола на съдбата и започва да тъне в разруха.

Виждайки огромния потенциал, който носи в себе си водния пост-крепост, двама предприемачи го откупуват за смешната сума от един франк и го отдават под наем като сцена за шоу. След провеждането на различни атракции инвеститорите спечелват достатъчно пари, за да реставрират своя имот, с което правят известен Фор Бояр сред цял свят, а и самите те стават милионери.

Изглеждащата съвсем близо до град Ла Рошел пост-крепост всъщност в бурно време може да отнеме и до два часа път. Масивният форт, отнел къртовският труд на много поданици на Кралство Франция, се вижда отдалеч. Дължината му е 61 м, а широчината-31 м.

Днес благодарение на волята и ината на френските управници Фор Бояр, макар и никога не използвал защитната сила, която би трябвало да прилага, е място за провеждане на уникалното телевизионно състезание, което гледат милиони зрители по цял свят. Зад стените, които се издигат на 20 м. височина е създадено най-голямото телевизионно щоу по света.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.8
52
42
34
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати