Pochivka.com»Статии и Новини»Музеи»Третяковска галерия

Третяковска галерия

Нина 2Нина 2
Новак
748
Третяковска Галерия

Третяковската галерия се намира в руската столица Москва. В Третяковската галерия са събрани произведения на руското изкуство.

Третяковската галерия е открита през 1856 година. По това време богатият търговец и меценат Павел Третяков (Pavel Tretyakov) решава да създаде една наистина впечатляваща колекция от произведения на руски творци.

Той купил сградата още през 1851 година, но идеята да я превърне в музей дошла пет години по-късно. Голямата къща изпълнявала едновременно функцията на дом на семейството на търговеца и на частен музей.

През 1892 година той успява да събере около две хиляди произведения на руското изкуство, от които над 1300 са платна на известни художници.

Третяковската галерия представлява красива сграда, която е национален дворец на изкуството. Фасадата е дело на известния руски художник Викто Васнецов (Viktor Vasnetsov). Той създава фасада, която напомня за руските народни приказки.

Постепенно станало ясно, че сградата не може да побере колекцията, която постоянно се разраствала, затова били използвани допълнителни сгради, които били построявани при всяко нарастване на колекцията. Допълнителни постройки за новите придобивки на търговеца Третяков били издигани през 1873, 1882, 1885, 1892 и 1902 година.

В момента колекцията на Третяковска галерия съдържа над 129 000 произведения на изкуството. В нея могат да се видят емблематични произведения на руската живопис. Сред тях са иконата, изобразяваща Светата Троица, дело на известния руски живописец Андрей Рубльов (Andrei Rublev), както и прочутият „Черен квадрат”, създаден от авангардния руски художник Казимир Малевич (Kazimir Malevich).

През 1913 година започнало ново подреждане на експозицията на Третяковска галерия, което я превърнало в музей с хронологично подредени произведения на изкуството. Тогава музеят бил отворен за широката публика.

Преди това можели да го виждат само избрани приятели на търговеца Третяков и неговото семейство. От 1913 година музеят се нарича Държавна Третяковска галерия. През 20-те години на двадесети век към музея се добавят още нови сгради. През 1929 година църквата Свети Николай (St Nicholas) също става част от Третяковска галерия.

През 1936 година е построена нова двуетажна постройка от северната страна на основната сграда. По време на Втората Световна война година основната сграда на галерията е разрушена от бомби. След това сградата е възстановена. През 1956 година колекцията на галерията наброява над 35 000 произведения на изкуството.

През 80-те години на двадесети век се построява голяма сграда, където да се съхраняват произведенията на изкуството и се разполагат залите за реставрация. През 1989 година се изгражда ново крило с информационен център и детско студио.

В Третяковска галерия може да се видят произведения на древноруското изкуство от дванадесети до седемнадесети век. В галерията има творби от седемнадесети и деветнадесети век, както и от двадесети век и творби на съвременни художници.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
52
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати