Pochivka.com»Статии и Новини»Планини»Планинска верига Хинду Куш

Планинска верига Хинду Куш

Нина 2Нина 2
Новак
748
Планинска верига Хинду Куш

Планинската верига Хинду Куш, известна и като Хиндукуш, се намира в Средна Азия и в превод означава индийски планини. Според някои източници обаче името на планинската верига означава „убиец на индийци”. Планинската верига е известна и с името Париатра Парвата.

Най-високият връх в планинската верига е Тирич Мир, който се издига на 7690 метра височина. Хиндукуш има и други високи върхове. Това са връх Ношак, който се издига на 7492 метра, връх Истор-о-Нал, който е висок 7403 метра, и връх Сараграр, който е висок 7338 метра.

Планинската верига Хинду Куш се смята за младо образование от геолозите и според тях продължава да се издига. Хиндукуш се простира на около 1000 километра дължина, а широчината му е около 240 километра. Голяма част от Хинду Куш е разположена в Афганистан, но част от планината се намира в Пакистан. Връх Тиричмир се намира в Пакистан.

В западната си част планинската верига е най-ниска – около 4000 метра, централната част е висока около 6000 метра, а източната част отчасти е с височина над 6000 метра. В нея се намират доста глетчери.

Ако се гледа отдалече, Хинду Куш изглежда като недостъпна стена. Това привлича много любители на покоряването на върхове в района на Хинду Куш. Тази част на планинската верига, която се намира в Афганистан, е от планини със сух климат. На границата на Афганистан с Пакистан се намира основният планински хребет, който има огромни глетчери. Някои от тях достигат до 20 километра дължина.

Хинду Куш

В най-високите части на Хинду Куш и днес живеят различни народи, които са малобройни. Но животът им в такива недостъпни за цивилизацията места ги е запазил от асимилация. Някои от народите изповядват древната хиндукушска религия.

Планините Хинду Куш още в древността са привличали вниманието на различни владетели. Те били харесани от Александър Велики и той искал да ги направи своя собственост, но отстъпил, след като му били подарени петстотин слона.

В планините Хинду Куш са се водили различни войни, като най-скорошната е студената война през осемдесетте години, когато са били атакувани муджахидините. И днес в планините живеят доста представители на талибаните.

В планинската верига Хинду Куш има големи реки, като едни от най-известните са река Кабул, река Хелманд и река Хари. От древни времена през планинската верига Хинду Куш са минавали търговски пътища, които се ползват и до днес.

Там, където планинската верига се издига до около 2000 метра височина, има изобилие от растения и животни. Сред дърветата, които често се срещат в Хинду Куш, са индийският кедър и синият бор, срещат се върби и брези.

На височина от 1500 до 5000 метра се срещат снежни леопарди. В планинската верига живеят и доста кафяви мечки.

На територията на тази част от Хинду Куш, която се намира в Пакистан, е разположен националният парк Читлал Гол.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати