Pochivka.com»Статии и Новини»Музеи»Музей на Мадам Тюсо

Музей на Мадам Тюсо

Музей на Мадам Тюсо

Известният музей на Мадам Тюсо (Museum of Madame Tussauds) има клонове в едни от най-известните световни градове - Лондон, Виена, Блекпул, Берлин, Амстердам, Вашингтон, Ню Йорк, Лас Вегас, Холивуд, Сидни, Банкок, Хонг Конг, Токио и Шанхай.

Музеят на Мадам Тюсо е създаден от скулптурката от Франция Мари Тюсо, чието моминско име е Анна Мария Грошолд. По стечение на обстоятелствата майка й била назначена за домоуправителка при физика д-р Филип Къртиус, чието хоби било да прави скулптурни модели от восък. Впечатлена от странното хоби, Мари Тюсо се запалила по това изкуство и през 1777 г. направила своята първа фигура.

Звездният миг на екстравагантната дизайнерка настъпва при поканата на крал Луи 16-ти да преподава скулптура на собствената му сестра. Той бил възхитен след като Мари Тюсо направила восъчен портрет на философа Волтер. След смъртта му копията от портрета му се разграбвали като топъл хляб. Кралят разбрал за занаята на младата дизайнерка и веднага пожелал да се запознае с нея. Мари Тюсо се съгласила да преподава на сестрата на краля и няколко години живяла в двореца. Там тя се запознала с елита на обществото, което допринесло до голяма степен за нейното бъдещо развитие.

С течение на годините Мари Тюсо продължила да прави изключително изящни восъчни фигури, а след смъртта на нейния ментор, д-р Къртиус, тя наследила неговата колекция. Ражда се идеята за новото й шоу, което по-късно прераства в музей. Тюсо започва да обикаля из Европа и събира много почитатели.

Восъчни фигури

След омъжването си за Франсоа Тюсо, новата двойка се премества в Лондон и след многото последвали обиколки из страната идва ред да отвори врати първият Музей на восъчното изкуство през 1835 г.

Днес към експонатите на Мари Тюсо се добавят все нови и нови фигури - някои от тях са на световно известни личности, а други на най-обикновени граждани.

В Лондонския музей на восъчното изкуство можете да видите Хенри VIII и шестте му съпруги, фигури от Френската революция, сред които на Робеспиер и Марат, политически фигури като Чърчил и Ганди, както и други прочути спортисти, музиканти и всякакви хора на изкуството.

Восъчна фигура на Майкъл Джексън

Има специална зала, наречена Залата на ужасите, в която са скрити восъчни фигури на Джак Изкормвача и на други известни престъпници и злодеи. В нея бързо ще покачите адреналина си и ще можете да се насладите на екстремните изживявания.

В различните клонове на Музея на восъчните фигури има невероятни екземпляри. Всички те са в цял ръст, можете спокойно да поздравите двойниците на най-известните холивудски звезди, политически лидери и кралски особи. В естествен ръст са застанали световни легенди като Шекспир, Дарвин и Айнщайн, принц Чарлс, Кейт Мос и много други.

Първият клон на Музей на Мадам Тюсо извън Великобритания е този в Амстердам, който е открит през 1971 г. В него се предлагат и интерактивни преживявания, като да пазарувате с Дженифър Лопес или да поиграете футбол с Роналдиньо.

Работното време на Музея на восъчните фигури зависи според сезона, а билетите варират между 22.50 - 30 лири за възрастни и между 19.35 и 22.80 за деца.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.5
52
44
31
23
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати