Pochivka.com»Статии и Новини»Музеи»Национален музей на водката в Москва

Национален музей на водката в Москва

Нина 2Нина 2
Новак
748
Национален музей на водката в Москва

Национален музей на водката в Москва е бил открит през 2006 година. Той е уникален музей, в който се съхраняват над 50 000 експоната, свързани с историята на руската водка. Тази огромна колекция, която се е съхранявала на различни места в Русия и в чужбина, най-накрая е била обединена на едно място. Експонатите били подредени на площ от хиляда и петстотин квадратни метра. Помещението за музея било отделено от московския завод „Кристал”.

След като мястото, което преди служело като митнически склад, било разширено за сметка на събарянето на вътрешните стени, дизайнерите на музея решили да не шпакловат старинните тухлени стени. Те ги оставили непокрити за по-автентична атмосфера.

В музея на водката се съхраняват старинни съдове за приготвяне на водка, а също така старинни рекламни плакати, интересни бутилки и тапи за тях и всичко, което е свързано по някакъв начин с историята на руската водка.

Почти всички експонати в музея на водката са събрани от известния руски историк Александър Никишин, а останалите са предоставени от завод „Кристал”.

В колекцията могат да се видят указания за техниката на производството на водката. Сред ценните експонати на музея са диванът, на който през 1898 година е починал Петър Смирнов. Той е бил милионер, основател на световноизвестната марка „Смирноф” и е бил известен като кралят на руската водка. Синовете му продължили делото му и направили световноизвестна марката Смирноф.

В колекцията на музея може да се види също така и водка, която е била в космическа орбита и за целта е била опакована в специална опаковка.

В Национален музей на водката в Москва се съхраняват и бурета, в които се е произвеждал прочутият руски коняк Шустов. Този коняк спечелил първа награда на изложение в Париж през 1900 година. Конякът станал известен, защото собственикът му прилагал нетрадиционни рекламни методи. Той плащал на бедни студенти, които обикаляли заведенията и поръчвали от коняка.

Когато се оказвало, че заведението не го предлага, студентите чупели чинии и буйствали. След време конякът станал един от най-известните. В музея се съхраняват и първите бутилки с водка „Столичная”, която се е продавала в САЩ още в средата на миналия век.

В Национален музей на водката в Москва се съхраняват и бутилки с коктейл Молотов, който представлява горивна смес за унищожение на танкове. По време на войната заводът произвеждал такива бутилки и върху тях имало етикет с указания за използване с цел унищожение на бойни машини.

В музея могат да се видят интересни бутилки, които са оформени като бюстове на известни хора. Има също така и колекция от порцеланови тапи за бутилки водка, които са във вид на човечета с различни костюми. Запазена е и част от бомба, която е паднала в завода по време на бомбардировка.

По време на екскурзионните обиколки на музея на водката се провеждат дегустации, при които посетителите могат да разберат с какво точно една водка се различава от друга. В музея се влиза след предварително записване.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.4
53
41
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати