Катедралата Успение Богородично в Москва

05.03.2013
Катедралата Успение Богородично в Москва

Катедралата Успение Богородично (of the Dormition) в Москва е величествена сграда, посветена на успението на Дева Мария. Тя се намира в рамките на московския Кремъл (Kremlin), в близост до двореца на патриарха.

Катедралата Успение Богородично е била създадена през 1326 година на мястото на древен дървен храм по времето на княз Иван Първи. По това време започва строежът на катедрала от бял камък, посветена на Божията майка. Строежът на новия храм стартира по желание на руския митрополит Петър.

Новоизградената каменна катедрала била първият каменен храм на територията на Москва. Тя се е издигала върху високи стълбове и е имала само един купол. Според някои исторически сведения обаче старият храм е бил по-голям, тъй като трябвало да съответства на статуса на владетеля.

Катедралата Успение Богородично в Кремъл

По времето, по което Иван Трети се е качил на трона, старият храм трябвало да бъде заменен с нов. Старият отдавна не бил ремонтиран и силно пострадал след редица пожари. Освен това някои от подпорните му стени били пред рухване и имало сериозна нужда от разрушаването му.

През 1472 година започва строежът на новата катедрала. След две години той е почти завършен, но мощно земетресение разтърсва града и събаря недостроения храм. Тогава Иван Трети кани италианския архитект Фиораванти (Fioravanti), който създава катедрала, като използва строителния материал от разрушения храм. Катедралата Успение Богородично е построена през 1475 година.

Тя е построена от бял камък и тухли и е осветена през 1479 година. Тогава са били изрисувани фрески по стените от тавана, но през осемнадесети век са заменени с нови. Запазени са само някои от старинните фрески, създадени от известния по това време зограф Дионисий.

Катедралата Успение Богородично много пъти е била ограбвана и много пъти е била опожарявана, но всеки път е била възстановявана. След мощен пожар през 1574 година и последващо възстановяване на сградата покривът й е бил покрит със позлатени листове от мед. През 1624 година подпорните стени на катедралата са укрепени с желязо и допълнителни арки. Храмът се е реставрирал основно през 1895 година, а също така през 1900 и 1911 година.

Катедралата Успение Богородично, Кремъл

Катедралата Успение Богородично е служела дълго време за място за бракосъчетаване на руските владетели и техните избраници. Това продължило до 1896 година. Коронацията на владетелите също се е провеждала в тази катедрала. Катедралата Успение Богородично служи и като място за вечен покой на много руски патриарси и митрополити.

В катедралата са се пазели мощите на митрополит Петър и на много други свети отци, но след оскверняване и ограбване на храма през 1812 година от армията на Наполеон (Napoleon) много светини са изчезнали.

През 1918 година в катедралата вече не се правели богослужения, а през 1955 година тя отворила врати като музей. В днешно време в катедралата се провеждат богослужения с разрешение на патриарха. В катедралата Успение Богородично се съхранява пирон от кръста на Исус Христос, както и други ценни светини.

5
Общо гласували: 3
5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати