Pochivka.com»Статии и Новини»Паркове»Парк на културата в Москва

Парк на културата в Москва

Нина 2Нина 2
Новак
748
Парк на Културата в Москва

Паркът на културата в Москва (Moscow), известен и като парк Горки (Gorky) е най-посещаваният парк на руската столица. Всеки ден паркът се посещава от над 15 000 души.

Паркът на културата в Москва се простира на площ от над 108 хектара. Паркът на културата е отворил врати за посетители през 1928 година. Идеята на създаването му била да се повиши културната дейност на работниците и служителите и да се създаде място за отдих.

С тази цел в парка са били изградени изложбени павилиони, декоративен басейн и дори специално детско градче. По това време парк от този вид не е бил изграждан никъде. Паркът е получил името Горки през 1932 година, на името на известния руски писател. От петдесетте години на двадесети век започва сериозна реконструкция на парка.

В края на двадесети век паркът е преустроен изцяло. Появяват се съвременни атракциони и входът станал платен. В началото на двадесет и първи век паркът отново е преустроен, като се премахват рекламните конструкции и атракциони. Възстановени са водоеми и паметници. Само за няколко месеца паркът се превръща в парк от световно ниво.

Входът в парк на културата в Москва става отново безплатен, изграждат се специализирани зони. За гостите на парка работи безплатен безжичен интернет. В района на парка има места за зареждане на мобилни телефони и компютри, стая за майки с деца и медицински център. В парка има велоалеи и детски площадки.

Паркът Горки е любимо място за пикници на много от жителите на Москва, както и на посетителите на парка от други места в страната и от чужбина. Допуска се разходка на домашни любимци, но е задължително да се почиства след тях. Всички стълби в парка са снабдени със специални рампи, за да могат по тях да се придвижват инвалидни колички.

Парк Горки

Входът в парка е украсен със светлинна инсталация, която представлява оптическа илюзия на безкрайно пространство. В парка Горки има ледена пързалка, която е любима на малки и големи. Пързалката е украсена с красива огледална арка. Неотдавна територията на пързалката е разширена и тя се простира на 18 000 квадратни метра. Така тя се е превърнала в най-голямата ледена пързалка в цяла Европа.

Интересното при нея е това, че независимо от сезона любителите на пързалянето с кънки на лед могат да се насладят на любимото си занимание. Към парка има школа по фигурно пързаляне и площадка за хокей на лед. На територията на ледената пързалка има кафенета, до които се стига с кънки. Част от ледената пързалка служи за танци на лед.

Парк на културата в Москва служи за провеждане на редица интересни мероприятия и експозиции. Една от най-интересните изложби, проведена през 2012 година, се е наричала Площадът на илюзиите и е събрала на едно място инсталации с оптически ефекти. В празнични дни на музикалната естрада в парка Горки се задейства специален часовник на желанията.

В Парк на културата в Москва редовно се организират панаири, посветени на определени празници. Всяка година в парка се организира коледен панаир, на който може да се видят изпълнения на улични артисти и да се опитат традиционните руски блини с червен хайвер.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати