Pochivka.com»Статии и Новини»Паркове»Национални паркове Свалберг

Национални паркове Свалберг

Национални паркове Свалберг

Националните паркове, носещи общото название Свалбер (Svalbard) или Шпицберген (Spitsbergen) са съвкупност от седем парка, намиращи се на архипелагът Свалбард. Той е разположен в Северния ледовит океан, по-средата между Норвегия и Северния полярен кръг. Състои се от 4 по-големи острова и около 150 по-малки.

Уникалното на района, заемащ Свалбард е това, че 60 % от площта му е съставена от ледници и че на него живеят повече мечки, отколкото хора. Заеманата от него обща площ е 62 800 кв.км.

Имената на седемте отделни национални парка, водени под общия знаменател национални паркове Свалберг са "Forlandet", "Indre Wijdefjorden", "Nordenskiöld Land", "Nordre Isfjorden", "Nordvest-Spitsbergen", "Sassen-Bünsow Land" и "Sør-Spitsbergen".

Животът и красотата, криещи се в тази ледена северна земя са величествени. Поради уникалното си географско разположение, слънцето над Свалбард никога не залязва през лятото, а през зимата никога не изгрява. Тогава са т.нар. нощи на полярното сияние. Ако сте решили да посетите архипелага през лятото ще сте свидетел на най-дългите дни през годината, през които царуват слънчевите нощи.

Свалберг-Шпицберген

Свалбарг със сигурност е незабравимо място. Не си мислете, че студът е пречка да го посетите. Това невероятно място е подходящо за всякакви натури, тъй като само по себе си е несравнимо преживяване. Макар че е доста отдалечен, архипелагът се смята за доста достъпен, стига да имате финансови възможности.

На ледниците, които заемат около 60% от Свалбард, живеят около 3000 полярни мечки и само 2500 души - няма друго такова място, на което мечките да са повече от хората. Те заемат една шеста от всички полярни мечки на планетата - достатъчно внушителна цифра. Освен мечки тук има и много други диви животни, които необезпокоявано се разхождат из снежните върхове и красивите фиорди.

Национални паркове Свалберг в Шпицберген

На Свалбард се предлагат забавления за всички. Можете да тръгнете със ски по покритите с блещукащ сняг високи планински местности. За децата се предлагат шейни, с които те да не изостават от планинските преходи. Сред атракциите, предлагани тук са и шейни, впрегнати от кучета.

На много места се отдават цели хижи под наем, така че архипелагът е подходяща дестинация не само за семейно двойки, но и за организирани групи с приятели. Наоколо има магазини и ще можете да си набавите всичко необходимо.

Паркове Свалберг

За да обиколите всичките седем национални парка е добре да си наемете гид. Освен забележителният див животински свят, Свалбард и островите му имат и древна история, с която е добре да се запознаете.

Смайващото на Свалбард е че ако сте дошли сам, тук можете да си вземете пистолет или пушка под наем. Това в никакъв случай не се дължи на висока престъпност. Напротив. Тук тя е нулева. Този реверанс от страна на властите се прави в случай, че сте нападнат от мечка. Това може да се случи само ако сте сам в по-отдалечените райони. Ако се движите в група няма от какво да се притеснявате.

Освен обиколките на националните резервати, планираните маршрути включват и посещение на музея "Свалбард" в Лилехамер. Градът се намира само на 180 км. северно от Осло. Заобиколен е от планини, сякаш зовящи поклонниците на скиорските преходи. Не е нужно да носите ски екипировка, можете да вземете под наем всичко необходимо в града и в околностите му.

Като цяло времето в националните паркове Свалбард е винаги много студено. Винаги си носете подходящи дрехи, които да ви топлят и защитават от силните ветрове. Запасете се и със силна храна и напитки - портокали, сок, шоколад и други неща. Когато се разхождате из тези ледовити земи е много важно да се подкрепяте с храна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати