Река Об

Нина 2Нина 2
Новак
748
Река Об, Сибир

Река Об се намира в Русия, и по-точно в Сибир. Об е известна като една от най-великите сибирски реки. Най-дългият приток на река Об е река Иртиш, която се слави и като най-дългият приток в цял свят. Заедно с река Иртиш река Об се простира на 5410 километра, което я прави най-дългата река в цяла Русия.

Река Об се образува от други две реки – това са реките Катун и Бия, които се сливат в планината Алтай. На практика река Об е продължението на река Катун след сливането й с река Бия. Река Об се влива в Карско (Karskoye) море, като при вливането си образува залив, дълъг осемстотин километра.

В древността река Об е носела името Ас, била е известна и с името Куай (Kwai). Тези наименования на езика на различните народи, които са обитавали местностите край реката, са означавали едно и също – голяма река.

През дванадесети век долното течение на река Об е било под юрисдикцията на град Велики Новгород, а през петнадесети век станала владение на московските князе.

През деветнадесети век реката започва да се използва за преминаване на параходи, които пренасяли големи товари на търговци. В края на деветнадесети век през река Об преминавали над сто парахода.

Голяма част от реката не е права, а силно извита, с характерни зиг-заги и честа промяна на посоката. Река Об е водоразделът на Алтайската и Новосибирската област. Реката преминава през град Новосибирск (Novosibirsk). Басейнът на река Об е 2990 квадратни километра. В река Об се вливат над двадесет реки.

Река Об-река Катун, Алтай

Река Об е известна с огромното количество риба и разнообразните видове, които живеят в нея. Тук се срещат попчета, есетрови и сьомгови риби, щуки и десетки други видове.

В южната част на река Об се намира водохранилище, известно като Обско море. Това е язовир на хидроелектроцентралата на Новосибирск. Край Обско море са разположени редица санаториуми, това е любимо място както на местните жители, така и на туристи от страната и от цял свят.

През студените месеци реката се покрива с лед – това трае около половин година. Коритото на река Об е напълно недостъпно през пролетните месеци, както и в началото на лятото, тъй като тя се превръща в гигантско езеро заради разтопените снегове, лед и голямото количество дъждове. Покрай река Об гнездят много видове птици, например черният щъркел, който е рядък защитен вид. Сред интересните птици, които се срещат край река Об, е белоопашатият орел.

Покрай реката има много защитени местности, които предвиждат запазване на уникални растителни и животински видове. Покрай река Об, на бреговете й, както и в самата река се срещат много уникални растения. Сред тях са водната папрат, бяла и шарена лилия, които са част от Червената книга на Алтайската област. Различни видове водни растения са част от Червената книга на Сибирска област.

В Тюменска област се намира музейният комплекс на река Об. Благодарение на музейния комплекс туризмът в района процъфтява и се провежда задълбочено изучаване на реката.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
52
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати