Pochivka.com»Статии и Новини»Заливи»Заливът на акулите

Заливът на акулите

Нина 2Нина 2
Новак
748
Заливът на акулите

Заливът на акулите (Shark bay) се намира в Австралия и е с население около хиляда души. Той е открит от европейците през 1616 година. Начело на експедицията, която пристига в района на Залива на акулите, е Дърк Хартог (Dirk Hartog) от Холандия.

Той решава да отбележи откритието си и го прави върху чиния, която забива с пирон, като предварително изписва датата на откриването на залива. След време тази чиния е върната в родната му страна и днес е част от експонатите на Националния музей на Холандия. В чест на откривателя на Залива на акулите в района на залива се намира островът Дърк Хартог.

Заливът на акулите получава името си едва в края на седемнадесети век от Уилям Дампиър (William Dampier). По онова време заливът е пустинно място. Когато в залива влиза английски кораб под командването на капитан Уилям Дампиър, той нарисувал очертанията на залива на картата си.

Моряците от кораба успели да хванат гигантска акула, с която запълнили запасите си от храна, които вече привършвали. Според друга легенда заливът е получил наименованието си от различните видове акули, които обитават в този район – те са над десет вида. Една от най-атрактивните видове акули в този район е тигровата акула.

Заливът на акулите, Австралия

Заливът на акулите е разположен в региона Гаскойн (Gascoyne). Бреговата ивица на Залива на акулите се простира на хиляда и пестотин километра дължина. Заливът на акулите покрива територия с площ от над десет хиляди квадратни километра.

Заливът на акулите се намира на повече от 600 километра от град Пърт (Perth). През 1991 година Заливът на акулите става част от световното наследство на ЮНЕСКО. В Залива на акулите има уникални водорасли, които покриват над четири хиляди квадратни километра от дъното на целия залив.

В тези водорасли живее огромно количество планктон. В Залива на акулите се срещат бутилконосови делфини, които са интересни за биолози от различни страни. Те пристигат в Залива на акулите с цел изследване на живота и поведението на бутилковоносите делфини.

Залив на акулите, Австралия

Заливът на акулите е бил известен на английските и холандските мореплаватели, които са го наричали първоначално акулската лагуна. Дълбочината на тази лагуна е десет метра. Заливът на акулите е атрактивен за туристи от цял свят и всяка година тук пристигат над сто хиляди души от различни кътчета на планетата.

В южната част на Залива на акулите се намира плитка лагуна, която е известна като най-голямото находище на строматолити (Stromatolites) на възраст над три милиарда години. Строматолитите са уникални създания, това са живи фосили.

В района на Залива на акулите снасят яйцата си стотици костенурки. В Залива на акулите живее огромно количество дъгонги (dugongs), известни още като морски крави. Те наброяват хиляди.

В района на Залива на акулите се срещат над двеста видове птици и над двадесет вида бозайници, както и над сто вида рептилии. Заливът на акулите е дом за над триста вида риби. През април и май в залива се събират много представители на китовите акули.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
44
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати