Pochivka.com»Статии и Новини»Острови»Остров Гран Канария

Остров Гран Канария

Гран Канария

Остров Гран Канария (Gran Canaria) е вторият най-населен остров от седемте острова, влизащи в състава на Канарските острови. Разположен е на около 200 км. от северозападния бряг на Африка. В него живеят около 860 000 души и по население е предхождан само от Тенерифе.

Някои наричат Гран Канария "малкия континент", защото съчетава в себе си най-разнообразни природни форми. Той е някогашен вулкан и е дълъг 47 км. и широк 55 км. В северната страна властва пасата и затова тя е покрита със зелена растителност, а неизложената към вятъра южна част е много по-суха.

По-голяма част от обитателите на острова живеят на североизток в столицата Лас Палмас де Гран Канария. Градът е разположен в едноименната провинция, в която влизат и Лансароте, и Фуертевентура. Със своето население от 383 350 жители, той е най-големият град на Канарите и се нарежда на осмо място по населеност в цяла Испания.

От всички Канарски острови Гран Канария е сред най-посещаваните. Той, както и основният му град Лас Палмас, са основните туристически центрове в района. Причина за това са чистите плажове със златисто бял или черен пясък, палмовите оазиси, невероятните екзотични курорти с перфектно обслужване, красивата природа, набраздена от дълбоки каньони и многобройните културно-архитектурни забележителности, които човек може да разгледа. Островът е с хилядолетна история, която е оставила своите следи в многобройните малки селца наоколо.

Остров Гран Канария

Гран Канария предлага и куп възможности за активен отдих чрез спортуване, като привилегия тук имат морските спортове. Освен плуване, можете да се научите и на водолазното изкуство, което е може би най-практикуваното занимание тук.

Ще имате възможността да разгледате невероятно красивият воден свят и ще сте напътстван от опитен треньор, който ще ви осигури и съответната екипировка. Ако не сте спортно настроена личност, можете след изпития коктейл на някой от златистите плажове, да се усамотите в едно от многобройните заведения тук и да се полюбувате на истински страстното испанско фламенко.

Сред най-големите атракции на остров Гран Канария е главния град Лас Палмас, в който можете да посетите къщата на Христофор Колумб "Casa de Colon", който през времето, когато не е пътешествал е живял тук до момента, в който е открил Новия свят. Заслужава си да се разходите по яхтеното и риболовно пристанище Пуерто Моган, както и да посетите катедралата "Света Анна".

Една от най-големите туристически атракции на Гран Канария се намира в южната част на острова, при Маспаломас. Това е защитена природна област, състояща се от дълъг множество километри дюнен пейзаж. Той е обявен за световен природен резерват от ЮНЕСКО. Природните дюни са се оформили от пясък, довят от Сахара.

До него като причудлива скалиста планина изпъква планинският свят с невероятните приличащи на игли зъбери. На Гран Канария ерозията е издълбала в планинските профили на веригите дълбоки, подобни на каньон урви, наричани от местното населени "бранчос". Те минават лъчеобразно от средата на острова, Пико де лас Ниевес (1949 м.) до крайбрежието.

Всички Канарски острови са известни с това, че тук цари вечно лято и можете да се наслаждавате на 300 слънчеви дни в годината. Не е препоръчително да се пътува в разгара на лятото, тъй като горещините стават трудно поносими. Най-подходящи са пролетните и есенните месеци, които ще ви осигурят незабравима почивка в прекрасните курорти на остров Гран Канария.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати